"Новий закон про вибори народних депутатів - крок назад у прагненні країни до прозорих виборів", - заявив 22 листопада у прес-центрі інформаційного агентства "STATUS QUO" голова Харківської обласної організації політичної партії "Україна майбутнього" Віталій Мірошников. За його словами, закон "корумпований і консервує нинішню владу, яка має підтримку лише 15% населення". В.Мірошников підкреслив, що закон був прийнятий у змові з опозицією.

Він зазначив, що основний недолік закону - введення змішаної системи виборів. "Адже вже була така практика, коли депутати-мажоритарії на наступній день після обрання вже виступали на підтримку партії влади. Як правило, на мажоритаріїв працює адмінресурс. Ми знаємо, в якій країні живемо. Проти тих, хто стане кандидатом у депутати від опозиції, будуть працювати податкова і міліція. А потрібно було зробити крок уперед і обирати депутатів за відкритими партійними списками", - заявив В.Мірошников.

За його словами, п'ятивідсотковий бар'єр для проходження до Верховної Ради призведе до того, що молодим партіям буде закрита можливість потрапити до парламенту. Близько третини громадян України не підтримують жодну з парламентських сил і готові проголосувати за свіжу ідею, але будуть позбавлені такої можливості, тому що не всі молоді партії будуть брати участь у виборах при такому високому прохідному бар'єрі. "Це така технологія. Вона дозволить залучити людей, які зараз не готові голосувати за парламентські партії. Тобто при рейтингу в 15% за новим законом партія влади може набрати конституційну більшість у парламенті", - зазначив В.Мірошников.

За його словами, ще один недолік закону в тому, що виборчі дільниці будуть створюватися Центральною виборчою комісією. "Навіть коли ділянки визначалися місцевими комісіями, були збої: один будинок на межі дільниць то включать до складу відразу двох дільниць, то не включать до жодної. А що буде тепер, коли ділянки будуть визначати з Києва, важко навіть уявити. Ще одне питання - голосування на дому. Замість того щоб вирішити цю проблему раз і назавжди, її посилюють, даючи дільничним комісіям складати списки голосуючих на дому. Людина має написати відповідну заяву, а комісія сама вирішить, здатна чи ні людина прийти на дільницю. Але ж комісія -  не лікувальний заклад! Я так і не знайшов відповіді, чому опозиція проголосувала за цей закон", - заявив В.Мірошников.

Довідка "SQ". Верховна Рада 17 листопада прийняла закон про вибори народних депутатів. Закон пропонує встановити на парламентських виборах п'ятивідсотковий прохідний бар'єр і змішану (пропорційно-мажоритарну) систему, за якої 225 депутатів обираються за пропорційною системою за виборчими списками кандидатів у депутати від політичних партій, а 225 депутатів - за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах.

Окрім того, законопроектом встановлюється, що виборчі блоки участі у виборах не беруть. Відповідно до закону, право висувати кандидатів у депутати мають партії і громадяни шляхом самовисування. Виборча кампанія триває 90 днів. У виборчих списках більше не буде графи "Проти всіх". Закон передбачає, що голосування на дому організовується у разі надання заяви виборця та медичної довідки про стан здоров'я, переданих поштою або через інших осіб до виборчої комісії. Така заява повинна бути подана до дільничної виборчої комісії не пізніше 20.00 останньої п'ятниці перед днем ​​голосування.