"Проголосувавши за новий закон про вибори, народні депутати "законсервували" склад нинішнього парламенту", - заявив 18 листопада "SQ" перший секретар Харківського обкому Соцпартії України Олександр Дубинський. За його словами, документом "узаконена підготовка до фальсифікацій, застосування фінансового ресурсу, особливо в мажоритарних округах, де місце можна буде просто купити за дуже великі гроші". "Та й не всі висуванці з народу зможуть заплатити за реєстрацію кандидатом у депутати 12 тис.грн., свідомо розуміючи, що шансів стати нардепом практично немає", - зазначив секретар обкому.

О.Дубинський заявив, що п'ятивідсотковий бар'єр, без жодного сумніву, залишить без представництва у Верховній Раді мільйони українців. "Соціалісти завжди виступали і виступають за виборчу систему за відкритими партійними списками. Однак замість того, щоб врахувати ці пропозиції, вдосконалити законодавство, парламент укотре прийняв закон для партії влади", - зазначив політик.

За його словами, змішана система - це, швидше за все, прямий шлях до фальсифікації результатів виборів. "Закон дає можливість красти голоси виборців, як це було на місцевих виборах. При такому сценарії ми отримаємо парламент "кнопкодавів", підконтрольних владі. Я вважаю, що прийнятий закон забезпечує владою олігархів і знімає небезпеку проходження до парламенту інших партій", - заявив О.Дубинський.

Довідка "SQ". Верховна Рада 17 листопада прийняла закон про вибори народних депутатів. Закон пропонує встановити на парламентських виборах п'ятивідсотковий прохідний бар'єр і змішану (пропорційно-мажоритарну) систему, при якій 225 депутатів обираються за пропорційною системою за виборчими списками кандидатів у депутати від політичних партій, а 225 депутатів - за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах.

Окрім того, законопроектом встановлюється, що виборчі блоки участі у виборах не беруть. Згідно із законом, право висувати кандидатів у депутати мають партії і громадяни шляхом самовисування. Виборча кампанія триває 90 днів. Відповідно до закону, у виборчих списках більше не буде графи "Проти всіх".

Закон передбачає, що голосування на дому організовується у разі надання заяви виборця та медичної довідки про стан здоров'я, переданих поштою або через інших осіб до виборчої комісії. Така заява повинна бути подана до дільничної виборчої комісії не пізніше 20.00 останньої п'ятниці перед днем ​​голосування.