"Новий закон про вибори народних депутатів - це компроміс між самими кандидатами у депутати", - заявив 18 листопада "SQ" секретар Харківської обласної виборчої комісії Олександр Коновалов, коментуючи закон "Про вибори народних депутатів України", прийнятий Верховною Радою.

За його словами, норми закону виписані так, щоб створити кандидатам у нардепи умови найбільшого сприяння. Зокрема, виборчі комісії позбавлені права скасування реєстрації кандидатів, і навіть смерть не є підставою для скасування реєстрації. Кандидати в депутати можуть відмовитися від участі у виборах тільки за своєю заявою, або їх може відкликати партія, або через втрату громадянства.

Крім того, в законі є положення про можливість відкликання члена виборчої комісії партією, яка його туди делегувала, що може стати корупційним моментом, оскільки дозволяє партіям впливати на своїх представників у комісіях.

Довідка "SQ". Верховна Рада 17 листопада прийняла закон про вибори народних депутатів. Закон пропонує встановити на парламентських виборах п'ятивідсотковий прохідний бар'єр і змішану (пропорційно-мажоритарну) систему, при якій 225 депутатів обираються за пропорційною системою за виборчими списками кандидатів у депутати від політичних партій, а 225 депутатів - за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах.

Окрім того, законопроектом встановлюється, що виборчі блоки участі у виборах не беруть. Згідно із законом, право висувати кандидатів у депутати мають партії і громадяни шляхом самовисування. Виборча кампанія триває 90 днів. Відповідно до закону, у виборчих списках більше не буде графи "Проти всіх".

Закон передбачає, що голосування на дому організовується у разі надання заяви виборця та медичної довідки про стан здоров'я, переданих поштою або через інших осіб до виборчої комісії. Така заява повинна бути подана до дільничної виборчої комісії не пізніше 20.00 останньої п'ятниці перед днем ​​голосування.