Партія "УДАР Віталія Кличка" буде добиватися внесення змін до нового закону про вибори народних депутатів. Про це 18 листопада заявили "SQ" у Харківській обласній організації партії. "Позиція обласної організації повністю збігається з позицією лідера партії Віталія Кличка, який заявив, що партія звертатиметься до вітчизняних та міжнародних експертів, представників громадських організацій і рухів із закликом вимагати від Верховної Ради перегляду тих положень закону, які не відповідають рекомендаціям Венеціанської комісії", - заявили в організації.

Зокрема, в законі не враховано думку Венеціанської комісії, яка вважає повернення до змішаної системи помилковим. "Цей закон залишає закриті партійні списки. Замість того щоб удосконалити виборче законодавство, парламент укотре прийняв закон для "партії влади", - заявили в облорганізації.

У партії "УДАР" також зазначили, що голосування деяких опозиційних сил за цей закон дає підстави очікувати масштабних фальсифікацій, застосування адміністративного та фінансового ресурсів на мажоритарних округах. "Тепер влада матиме всі підстави говорити, що цей законопроект був компромісом, хоча насправді він більше схожий на змову", - сказано в заяві облорганізації.

Довідка "SQ". Верховна Рада 17 листопада прийняла закон про вибори народних депутатів. Закон пропонує встановити на парламентських виборах п'ятивідсотковий прохідний бар'єр і змішану (пропорційно-мажоритарну) систему, при якій 225 депутатів обираються за пропорційною системою за виборчими списками кандидатів у депутати від політичних партій, а 225 депутатів - за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах.

Окрім того, законопроектом встановлюється, що виборчі блоки участі у виборах не беруть. Згідно із законом, право висувати кандидатів у депутати мають партії і громадяни шляхом самовисування. Виборча кампанія триває 90 днів. Відповідно до закону, у виборчих списках більше не буде графи "Проти всіх".

Закон передбачає, що голосування на дому організовується у разі надання заяви виборця та медичної довідки про стан здоров'я, переданих поштою або через інших осіб до виборчої комісії. Така заява повинна бути подана до дільничної виборчої комісії не пізніше 20.00 останньої п'ятниці перед днем ​​голосування.