РФ планує захопити Харків і Суми, але українські військові сумніваються у спроможності росіян зробите це тими силами, які вони мають у своєму розпорядженні. Про це в інтерв'ю The Times повідомив командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-лейтенант Олександр Павлюк.

"Наші спецслужби кажуть, що у росіян дійсно є план взяття Харкова чи Сум, але ми не знаємо, наскільки ці плани серйозні та чи здатні вони їх реалізувати тими силами, які вони мають у своєму розпорядженні", - сказав Павлюк.

Він також повідомив, що Росія планує захопити не лише Донецьку та Луганську області, але й Запорізьку. Українські війська докладатимуть усіх зусиль, щоб цього не сталося. За словами командувача, для успішного стримування російської агресії Україні критично потрібна зброя, особливо артилерія, оскільки російські війська мають десятикратну перевагу в артилерійських засобах. 

Він підкреслив, що якби зброя прийшла вчасно, Україна не втратила би території, які втратила за останні кілька місяців.

Командувач висловив оптимізм, що довгоочікуваний пакет військової допомоги від США у поєднанні зі зростанням європейської підтримки допоможе не лише зупинити та відбити російські напади протягом літа, але й, можливо, надасть Україні стратегічну ініціативу.

Він наголосив, що першочергово наразі потрібна протиповітряна оборона для захисту людей, міст та інфраструктури від ракетно-авіаційних ударів Росії. Також вкрай важлива далекобійна артилерія.

"Маючи потужну ППО та далекобійну артилерію, ми могли б відібрати у росіян стратегічну перевагу на полі бою", - підсумував Павлюк.

Представник Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький в інтерв‛ю The Economist заявив, що РФ вистачить сил лише на спробу короткочасного наступу в районі Харківської та Сумської областей, але не на захоплення обласних центрів. Російське угруповання, яке базується на кордоні з Харковом, наразі налічує 35 000 бійців, але його планують збільшити до 50 000 - 70 000 військових. Він впевнений, що цього недостатньо для захоплення великого міста.

На Харківському напрямку Куп'янський фронт - одна з найгарячіших ділянок україно-російського фронту з літа 2023 року. На початку весни на цій ділянці було затишшя, але вже у середині квітня росіяни відновили штурми. Вони ведуть наступи біля 6 населених пунктів від Петропавлівки до Копанки на межі Харківської та Луганської області - ця відстань складає приблизно 50 кілометрів.

Раніше армія РФ намагалася захопити Синьківку,  що знаходиться вище Петропавлівки й за кілька кілометрів від Куп'янська. Але це окупантам не вдалося. Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомляв, що ЗСУ вдалося поліпшити своє тактичне становище в районі Синьківки.

У лютому 2024 року українська влада повідомляла, що російське командування зосередило на Куп'янському напрямку до 40 тис. осіб, сотні танків і артсистем. Нещодавно очільник ХОВА Олег Синєгубов розповідав, що на півночі Харківщини кількість російських військових не змінювалася протягом останніх 10 місяців.