Бар'єр у 5%, які необхідні для потрапляння політичної сили до Верховної Ради, - це достатній стимул для об'єднання дрібних партій. Про це 21 листопада під час круглого столу на тему "Новий закон про вибори: гра за новими правилами" у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" заявив харківський політолог Олександр Фісун. За його словами, якщо бар'єр буде недостатньо високим, до парламенту потрапить більше партій, що ускладнить його ефективну роботу через конфлікт інтересів.

За словами голови міськорганізації партії "Фронт змін" Кирила Храпка, бар'єр для партій не повинен бути низьким: "Приміром, якщо зробити бар'єр в 1%, то від якоїсь невеликої партії пройдуть два - три кандидати. Я сумніваюся, що вони зможуть вирішити якусь проблему виборця. Вони будуть налаштовані або вирішувати свої питання, або кидатися по фракціям. 5%-й бар'єр - це компроміс, тому що кілька десятків депутатів уже представляють якусь силу".

"Що стосується 5%-го бар'єру, то кого-то він потішить - наприклад, Партію регіонів, когось засмутить - наприклад, ВО "Свобода". Але в умовах змішаної системи виборець може обрати представників малих партій, громадських рухів, кандидати від яких можуть зосередити зусилля на округах і провести своїх представників до парламенту таким чином. Мажоритарна складова компенсує підвищення прохідного бар'єру", - зазначив секретар Харківської обласної територіальної виборчої комісії Олександр Коновал.

"Моя думка така: високий бар'єр - це непогано, бо 192 партії, зареєстровані в Україні, - це погано, це дрібнопартійність, якої потрібно уникати. Нехай у парламенті краще залишаються великі масштабні партії", - заявила представник партії "Сильна Україна" Марія Морозова.

"Підвищення прохідного бар'єру для партій - це непогано, але насамперед це удар по "Свободі". Крім того, це робить комуністів залежними від Партії регіонів, на Народної партії ставить жирний хрест і робить її сателітом Партії регіонів", - заявив лідер Харківської облорганізації ВО "Свобода" Ігор Швайка.

"Введення 5%-го бар'єру - це зациклення на тому етапі, на якому ми знаходимося. Це перший мінус цього закону", - зазначив заступник голови Харківської обласної організації ВО "Батьківщина" Валерій Дудко.

За словами харківського політолога Юлії Біденко, мінусом введення 5%-го бар'єру є те, що до парламенту не потраплять нові обличчя.

За словами заступника голови Харківської облорганізації партії "Рідна Вітчизна" Ольги Аврамовій, 5%-й прохідний бар'єр - це нормальна європейська практика. "Якщо проаналізувати міжнародний досвід, то прохідний бар'єр становить від 2% до 7%: 2% - в Ізраїлі, 7% - у більш великих державах. Для України 4-5% - це оптимальний варіант", - зазначила О.Аврамова.

Довідка "SQ". Верховна Рада 17 листопада прийняла закон про вибори народних депутатів. Закон пропонує встановити на парламентських виборах п'ятивідсотковий прохідний бар'єр і змішану (пропорційно-мажоритарну) систему, за якої 225 депутатів обираються за пропорційною системою за виборчими списками кандидатів у депутати від політичних партій, а 225 депутатів - за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах.

Окрім того, законопроектом встановлюється, що виборчі блоки участі у виборах не беруть. Відповідно до закону, право висувати кандидатів у депутати мають партії і громадяни шляхом самовисування. Виборча кампанія триває 90 днів. Відповідно до закону, у виборчих списках більше не буде графи "Проти всіх". Закон передбачає, що голосування на дому організовується у разі надання заяви виборця та медичної довідки про стан здоров'я, переданих поштою або через інших осіб до виборчої комісії. Така заява повинна бути подана до дільничної виборчої комісії не пізніше 20.00 останньої п'ятниці перед днем ​​голосування.