"Новий закон про вибори дасть країні парламент часів Леоніда Кучми, який працює в ситуативному ручному управлінні. Підвищення прохідного бар'єру до 5% не допустить потрапляння до Верховної Ради маргінальних, націоналістичних чи нових партій", - заявила 18 листопада "SQ" харківський політолог Юлія Біденко.

За її словами, новий закон про вибори не став несподіванкою, фактично всі його положення вже обговорювалися в суспільстві. "Мінусом закону, безумовно, є те, що знову міняються "правила гри", в українській політиці немає стабільності. До того ж змішана система виборів не буде сприяти ні розвитку партій, ні формуванню регіональних еліт, оскільки для того, щоб ці еліти сформувалися, в наших умовах має пройти 10-15 років", - заявила Ю.Біденко.

У той же час політолог зазначила, що можливість висунення кандидатів від мажоритарних округів не варто оцінювати однозначно: цілком можливо, що до парламенту потраплять незалежні "олігархи", не пов'язані з партіями, які ведуть "свою гру". "Серед плюсів закону варто відзначити те, що він більш досконалий, краще прописаний, ніж, наприклад, закон про місцеві вибори. Більш чітко прописаний механізм формування і роботи виборчих комісій, краще опрацьоване питання про реєстр виборців, прописані принципи роботи спостерігачів", - зазначила Ю.Біденко.

За її словами, у законі варто було б зберегти графу "Проти всіх". З одного боку, відсутність цієї графи стимулюватиме виборців визначитися зі своїм вибором, однак з іншого - знизить явку виборців. "Ті виборці, які хотіли прийти на вибори, виконати свій громадянський обов'язок і проголосувати, але при цьому не підтримували жодного кандидата, тепер взагалі на вибори не прийдуть", - зазначила Ю.Біденко.
 

Довідка "SQ". Верховна Рада 17 листопада прийняла закон про вибори народних депутатів. Закон пропонує встановити на парламентських виборах п'ятивідсотковий прохідний бар'єр і змішану (пропорційно-мажоритарну) систему, при якій 225 депутатів обираються за пропорційною системою за виборчими списками кандидатів у депутати від політичних партій, а 225 депутатів - за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах.

Окрім того, законопроектом встановлюється, що виборчі блоки участі у виборах не беруть. Згідно із законом, право висувати кандидатів у депутати мають партії і громадяни шляхом самовисування. Виборча кампанія триває 90 днів. Відповідно до закону, у виборчих списках більше не буде графи "Проти всіх".

Закон передбачає, що голосування на дому організовується у разі надання заяви виборця та медичної довідки про стан здоров'я, переданих поштою або через інших осіб до виборчої комісії. Така заява повинна бути подана до дільничної виборчої комісії не пізніше 20.00 останньої п'ятниці перед днем ​​голосування.