"З моменту порушення кримінальної справи стосовно екс-губернатора Харківської області, лідера облорганізації ВО "Батьківщина" Арсена Авакова (з 26 січня) жодної повістки на його ім'я не приходило", - заявив 13 лютого журналістам адвокат А.Авакова Юрій Вишневецький.

За його словами, тільки два дні тому дружина А.Авакова поштою отримала повістки, про які раніше заявляли в прокуратурі Харківської області. "Велика частина цих повісток була направлена ​​на ім'я Арсена Борисовича з викликом до слідчого у зовсім іншій кримінальній справі, порушеній за статтями КК 364 (зловживання владою) та 366 (службова фальсифікація), в якій він не має процесуального статусу ні підозрюваного, ні обвинуваченого, ні особи, стосовно якої порушено кримінальну справу. На допит до прокуратури у цій справі викликалися члени сім'ї екс-губернатора, вони відмовилися давати свідчення проти члена своєї сім'ї", - зазначив Ю.Вишневецький.

Він підкреслив, що 31 січня, тобто після винесення постанови про притягнення А.Авакова як обвинуваченого слідством ні самому екс-губернатору, ні будь-кому з уповноважених осіб, передбачених Кримінально-процесуальним кодексом України, повістки не вручалися і навіть не направлялися. "Питання про обрання запобіжного заходу в суді першої інстанції розглядалося без присутності захисту. Без всякого виклику до правоохоронних органів він був оголошений у міжнародний розшук. І без будь-яких доказів того, що Аваков ухиляється від слідства, судом було винесено постанову про обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою", - розповів адвокат.

Довідка "SQ". На початку січня прокуратура Харківської області порушила кримінальну справу за фактом незаконного відчуження протягом 2009 р. земельної ділянки площею 55 га на території Пісочинської селищної ради (Харківський район). За інформацією начальника Головного юридичного управління Харківської обладміністрації Костянтина Прокоп'єва, державні акти, на підставі яких одне з товариств з обмеженою відповідальністю придбало право власності на земельні ділянки з незаконно зміненим цільовим призначенням, підписані особисто А.Аваковим і колишнім керівником Головного управління Держкомзему в Харківській області Юрієм Олексієнком.

26 січня прокуратура Харківської області порушила кримінальну справу за фактом перевищення службових повноважень головою Харківської облдержадміністрації Арсеном Аваковим. Справу порушено за ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу України (перевищення влади або службових повноважень, карається позбавленням волі терміном від семи до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю терміном до трьох років). 31 січня правоохоронці провели обшуки у двох квартирах А.Авакова. В цей же день А.Аваков був оголошений у міжнародний розшук. За даними прокуратури, А.Авакова викликали на допит 25, 27 і 30 січня (в останній раз для того, щоб вручити йому постанову про порушення стосовно нього кримінальної справи). Повістки були направлені на місця прописки і реєстрації А.Авакова.

13 лютого Ю.Вишневецький заявив, що подав до Генеральної прокуратури України скаргу з проханням припинити кримінальну справу стосовно А.Авакова за фактом перевищення ним службових повноважень у зв'язку з відсутністю в його діях складу злочину. Також адвокат А.Авакова подав позов до Червонозаводського райсуду Харкова про скасування постанови прокуратури про порушення кримінальної справи.