"Справа голови Харківської облорганізація ВО "Батьківщина" Арсена Авакова буде тестом не тільки для італійської, але й для української феміди", - заявила прес-служба Харківської облорганізації Партії регіонів. Як повідомляється на офіційному сайті облорганізації партії, ця заява була зроблена у відповідь на листи ВО "Батьківщина" з вимогою відпустити А.Авакова, затриманого в Італії.

"Звинувачення пана Авакова в конкретному злочині - незаконній зміні під час перебування на посаді голови облдержадміністрації цільового призначення землі державної власності сільськогосподарського призначення загальною площею близько 55 гектарів і нанесенні державі збитків на суму понад 3,2 млн.грн. - партійний функціонер називає здійсненням репресій стосовно політичних опонентів шляхом виборчого кримінального переслідування. Апелюючи до власного народу, закордонних інституцій, опозиціонери сором'язливо замовчують про притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення аналогічних злочинів також представників правлячої партії. Чомусь звинувачення в замаху на одержання хабара та арешт колишнього голови Держкомісії з регулювання ринків фінансових послуг Василя Волги вони не вважають політичним переслідуванням, як і порушення кримінальної справи стосовно керівника Державної служби зайнятості України Володимира Галицького", - сказано в заяві.

"Харківська облорганізація Партії регіонів, орієнтуючись на принцип рівності всіх перед законом, просить українські та італійські правоохоронні органи при розгляді справи А.Авакова керуватися виключно законодавством - вітчизняним та міжнародним - і забезпечити неупереджене розслідування звинувачень у порушенні законів України", - заявили в Партії регіонів.

Довідка "SQ". На початку січня 2012 р. прокуратура Харківської області порушила кримінальну справу за фактом незаконного відчуження протягом 2009 р. земельної ділянки площею 55 га на території Пісочинської селищної ради (Харківський район). 26 січня прокуратура Харківської області порушила кримінальну справу стосовно А.Авакова за фактом перевищення ним службових повноважень. 31 січня правоохоронці провели обшуки у двох квартирах А.Авакова. В цей же день він був оголошений у міжнародний розшук.

26 березня у ЗМІ з'явилася інформація про затримання А.Авакова в Італії. Наступного дня цю інформацію підтвердили у МВС і прокуратурі. Керівництво ВО "Батьківщина" 27 березня направило листа до генерального секретаря Інтерполу й уряду Італії з проханням "врахувати очевидну політичну вмотивованість кримінального переслідування А.Авакова і звільнити його". 28 березня аналогічного листа підписали керівники парламентських фракцій "БЮТ-Батьківщина" і "Наша Україна - Народна самооборона".