Керівництво ВО "Батьківщина" направило листа генеральному секретарю Інтерполу й уряду Італії з проханням "врахувати очевидну політичну вмотивованість кримінального переслідування голови Харківської облорганізації "Батьківщини" Арсена Авакова і звільнити його". Про це повідомив офіційний сайт партії.

У листах відзначається, що А.Авакова, "як і Юлію Тимошенко, Юрія Луценка і багатьох інших опозиційних лідерів, звинувачують за горезвісною ст. 365 Кримінального кодексу України - перевищення влади та службових повноважень". "Це стаття КК України використовується нинішньою українською владою для здійснення репресій проти політичних опонентів шляхом вибіркового кримінального переслідування", - підкреслили в "Батьківщині".

Керівництво партії просить Інтерпол "на підставі ст.ст. 2, 3 і 41 його статуту відмовити правоохоронним органам України в організації розшуку, затримання та екстрадиції в Україну А.Авакова як особи, стосовно якої здійснюється політичне переслідування". З цієї ж причини "Батьківщина" просить італійський уряд не надавати згоди на екстрадицію А.Авакова.

Довідка "SQ". На початку січня прокуратура Харківської області порушила кримінальну справу за фактом незаконного відчуження протягом 2009 р. земельної ділянки площею 55 га на території Пісочинської селищної ради (Харківський район). 26 січня прокуратура Харківської області порушила кримінальну справу стосовно А.Авакова за фактом перевищення ним службових повноважень. 31 січня правоохоронці провели обшуки у двох квартирах А.Авакова. В цей же день А.Аваков був оголошений у міжнародний розшук.

26 березня в ЗМІ з'явилася інформація про затримання А.Авакова в Італії. 27 березня керівник прес-служби МВС України Володимир Поліщук повідомив, що йому у телефонному режимі підтвердили цю інформацію, однак офіційного повідомлення ще не було.