Президент Європарламенту Єжи Бузек закликав Україну дотримуватися принципиів і цінностей, які визначають відносини Києва і Брюсселя, і висловив стурбованість подіями навколо екс-прем’єр-міністра, лідера ВО "Батьківщина" Юлії Тимошенко. "Контекст і умови викликають стурбованість політичною мотивацією цього рішення, а також питанням застосування верховенства права в Україні. Нещодавно я висловив свою стурбованість політичному керівництву України з приводу очевидної вибірковості в порушенні кримінальних справ проти Ю. Тимошенко та інших міністрів попереднього уряду", - говориться в заяві Є. Бузека.

У свою чергу МЗС Російської Федерації, коментуючи арешт Ю. Тимошенко, заявило, що всі газові угоди між Росією та Україною, укладені в 2009 р., є законними. "Усі газові угоди 2009 р. укладені в суворій відповідності з національним законодавством двох держав і міжнародним правом, і на їх підписання були отримані необхідні вказівки президентів Росії та Україні", - зазначило МЗС. Також в російському зовнішньополітичному відомстві підкреслили, що суд над Ю. Тимошенко повинен бути справедливим і неупередженим.

Народний депутат України, лідер партії "Фронт змін" Арсеній Яценюк, говорячи про арешт Ю. Тимошенко, заявив, що "демократія закінчилася, і влада стала режимом". "Сьогодні режим почав війну з народом, зухвало заарештувавши одного з лідерів опозиції. Ще ніхто і ніколи в світовій історії не вигравав війни з власним народом. Чинний владний режим - не виключення", - зазначив політик.

Політична партія "Наша Україна" також засудила арешт Ю. Тимошенко. "Наша Україна" заявляє про категоричну незгоду з рішенням про арешт Ю. Тимошенко, який не відповідає жодним демократичним нормам і підтверджує звинувачення у вибірковості й упередженості процесу проти одного з лідерів опозиції ", - сказано в заяві партії.

Стурбованість у зв'язку з арештом Ю. Тимошенко висловили також лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок, Українська народна партія, міністр закордонних справ Німеччини Вернер Хойер, президент Європейської народної партії Вільфред Мартенс, Світовий конгрес українців, Український конгресовий комітет Америки (організація, яка об'єднує понад мільйон американців українського походження), "Freedom House" тощо.
 

Довідка "SQ". Кримінальну справу стосовно Ю. Тимошенко було порушено за фактом перевищення службових повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009 р. Генпрокуратура також висунула Ю. Тимошенко звинувачення у зловживанні коштами від продажу квот по Кіотському протоколу. Справу щодо газових контрактів розглядає Печерський районний суд Києва. Учора, 5 серпня, суд прийняв рішення про зміну запобіжного заходу для Ю. Тимошенко з підписки про невиїзд на арешт. Екс-прем'єр була доставлена ​​до Лук'янівського СІЗО.

Увечері 5 серпня в заздалегідь записаному відеозверненні до народу Ю. Тимошенко заявила, що не порушувала закону, а рішення про її арешт прийняв президент України Віктор Янукович.

Партія "Батьківщина" у зв'язку з арештом Ю. Тимошенко закликала своїх прихильників почати безстрокову акцію протесту. Вранці 6 серпня біля Печерського райсуду було розбито близько 20 наметів із табличками громадських приймалень опозиційних народних депутатів.