У центрі Харкова може завалитися старовинний будинок. Йдеться про будівлю на Полтавському Шляху, яку ще називають Будинком Буркевича, або просто Зеленим будинком, пише KHARKIV Today.

Двоповерховий будинок №1 на Полтавському шляху був побудований 1888 року для колезького радника Карла Буркевича. На початку ХХ століття будівлю викупив інженер Іванов, а після - її власником став шведський консул Мюнх. За радянських часів тут розміщувався кінотеатр і машинобудівний технікум. У 2006 році будівля перейшла у власність Харківського національного економічного університету. Формально це досі навчальний корпус. За фактом же будівля, яка є пам'яткою архітектури, поступово руйнується.

За час війни стан будівлі погіршився: через вибухи в центрі міста в старовинному будинку обвалилися перекриття, а його фундамент розмивають опади.

Влітку обласна прокуратура звернулася до суду, щоб зобов'язати ХНЕУ провести в будівлі протиаварійні роботи. Університет отримав від Міністерства освіти 4 млн гривень, однак через бюрократичну тяганину не може витратити виділені гроші. Щоб зробити проєкт консервації, необхідно звести навколо будівлі огорожу.

Її проєкт уже замовили, і незабаром вона має з'явитися біля будівлі. Далі треба замовляти проєкт консервації. В університеті планують перекрити дах, закрити вікна і залатати всі щілини цокольного поверху, щоб вода не розмивала фундамент. Усе це необхідно зробити до 15 грудня, інакше гроші повернуться назад у Міносвіти. Якщо цього не зробити, зиму будівля, найімовірніше, не переживе, каже ректор ХНЕУ Володимир Пономаренко.

Просто передати будівлю на баланс міста або області не можна. Обрати для нового власника може тільки Міністерство освіти, і за умови, що там може розміщуватися тільки навчальний заклад. Запит у відомства надіслали, але в умовах війни та скорочення фінансування жоден виш не хоче брати на свій баланс напівзруйновану пам'ятку архітектури.