Прокуратура вимагає відремонтувати харківський пам'ятник архітектури вартістю майже 155 млн грн. Про це повідомили у прес-службі відомства.

Нежитлова будівля, "зелений особняк" біля Лопанської набережної, на початку Полтавського Шляху - це пам'ятка містобудування та архітектури місцевого значення. Вона перебуває на балансі Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця. Оціночна вартість будівлі - майже 155 млн гривень.

Краєзнавці називають цей будинок "Будинком Буркевича", йому понад 135 років. До революції він належав колезькому раднику Карлу Буркевичу, потім будинок кілька разів продавали. До Другої світової в ньому був архітектурний технікум, потім - кінотеатр, після будівля належала Машинобудівному технікуму. У "нульових" споруду взяв на баланс економічний університет.

З навчальним закладом укладався охоронний договір 2006 року, але термін його дії закінчився ще 2011 року. Звернень щодо продовження договору від балансоутримувача не надходило.

У прокуратурі зазначили: будівля жодного дня не використовувалася в освітніх цілях, вона перебуває в занедбаному стані, там потрібен ремонт. З 1957 року капітальний ремонт пам'ятки архітектури не проводили: у конструкціях будівлі виникли тріщини, є дефекти в покрівлі та перекриттях. Через дощі, сніги стан будівлі ще більше погіршується. Це не тільки збільшує обсяг і вартість робіт. Будівля просто-напросто може завалитися так, що відновлення буде неможливим.

Прокуратура звернулася до суду. У позовній заяві виш просять зобов'язати укласти охоронний договір і привести пам'ятку культурної спадщини в належний стан. Там пропонується зробити консерваційні, реставраційні та протиаварійні роботи. Харківський окружний адміністративний суд уже відкрив провадження у справі. У березні 2023 року цей самий суд зобов'язав відремонтувати іншу пам'ятку архітектури - будівлю "Військового училища" в Чугуєві, яка зараз - в аварійному стані.