Через порушення правил транспортування ліки з гуманітарної допомоги у Харківській області можуть бути небезпечними, тому в деокупованих громадах треба відкривати аптеки. Про це повідомив голова ХОВА Олег Синєгубов на нараді із новопризначеними головами військових адміністрацій області.

"Є гостра необхідність у відкритті аптек на деокупованих територіях Харківщини. Ті медикаменти, які люди отримують із гуманітарної допомоги, не завжди йдуть на користь, адже через порушення правил транспортування та зберігання ці ліки можуть людям нашкодити. Тому візьміть на особистий контроль цю сферу ", - зазначив Синєгубов.

Також, за словами глави ХОВА, актуальним є відновлення дорожньої інфраструктури на важливих шляхах та облаштування так званих "пунктів життя" з генераторами, засобами зв'язку та всім найнеобхіднішим на випадок можливого "блекауту". На сьогоднішній день у Харківській області вже створено 7 районних військових адміністрацій та 21 військову адміністрацію у громадах.

Проблема з доступом до ліків та медичної допомоги у звільнених громадах стоїть дуже гостро. Якщо окупанти не руйнували лікарні та аптеки обстрілами, вони грабували їх, вивозячи все, до чого дотягувалися руки. За словами директора Департаменту охорони здоров'я Харківської ОВА Максима Хаустова, росіяни викрали до 95% технічного оснащення лікарень та поліклінік в області, у багатьох із яких буквально напередодні війни було зроблено ремонти, завезено нове обладнання. Тимчасово вирішити питання з медичною допомогою можуть мобільні госпіталі. Один із таких запрацював в Ізюмі, його допоміг відкрити американський благодійний фонд. Крім того, у тому ж Ізюмі відкрили мобільний пологовий будинок. У ньому лікарі обласного перинатального центру надаватимуть медичну допомогу ізюмчанкам.