Росіяни вивезли 95% обладнання із лікарень Харківської області. Про це в ефірі "Українського радіо Харкова" розповів директор Департаменту охорони здоров'я Харківської ОВА Максим Хаустов.

"Намагаємось вікна ставити, де можливо, там, де нема руйнації. Багато закладів зруйновано, розглядаємо інші будівлі, поліклінічні відділення, більш-менш їх обставити обладнанням. На жаль, російські війська дуже багато розбили обладнання і вивезли його. Втрати в технічному плані фактично на 95%", - сказав Максим Хаустов.

За його словами, найбільше медичної та психологічної допомоги наразі потребують жителі звільнених Куп’янська, Стрілечої (там росіяни розстріляли чотирьох медиків, які евакуювали пацієнтів психіатричної лікарні), Великого Бурлука й Вовчанська.

"Зараз на деокупованих територіях, де вже нема загрози обстрілів, вже працюють медичні бригади, йде гуманітарна медична допомога, налагоджується медична система. Питань виникає багато: це і цукровий діабет, і просто психологічна допомога потрібна людям, ми її надаємо", - говорить Хаустов.

За інформацією ХОВА, росіяни пограбували амбулаторію сімейної медицини в Білому Колодязі, у приміщеннях інтенсивної терапії, дитячої реанімації, лабораторії Балаклійської ЦРЛ вибито вікна, у Вовчанську - пошкоджено лікарню, ще там окупанти вкрали авто медиків.

Незважаючи на труднощі, з першого дня війни харківські медики не припиняли працювати та рятувати пацієнтів. Так, лікарі Харківської міської клінічної лікарні швидкої та невідкладної допомоги продовжують надавати медичну допомогу: проводять прийоми, проводять обстеження на рентгені, томографі, в лабораторії. У відділеннях продовжують лікувати, ставити крапельниці та робити уколи, в операційних - оперують.