Харківський поліцейський, який працював на ФСБ, отримав довічне ув'язнення. Про це повідомив спікер обласного управляння СБУ Владислав Абдула.

На початок повномасштабного вторгнення чоловік був оперуповноваженим місцевого підрозділу поліції. Тоді його дистанційно завербував кадровий співробітник ФСБ по Бєлгородській області. Для залучення посадовця до співпраці окупанти використали його брата з РФ – колишнього співробітника російського спецпідрозділу ОМОН.

Зловмисник зливав росіянам локації військової та критичної інфраструктури. Відомості він передавав своєму брату з РФ, який перебуває на прямому зв’язку з ФСБ.

За його координатами російські окупанти здійснювали неодноразові ракетно-артилерійські удари по українських об’єктах. Серед будівель, які сфотографував зрадник, були торгівельний центр у Харкові та обласне управління СБУ. Після російських обстрілів чоловік  виходив на місцевість для фіксації прильотів.

Для збору розвідданих зрадник їздив на службовому автомобілі із спецталоном, що дозволяло йому уникати огляду на блокпостах та приховано фотографувати важливі об’єкти.

Контррозвідники СБУ затримали російського агента у травні 2022 року, коли він перетинав блокпост поблизу Харкова. Тоді з його автомобіля вилучили бойові гранати та мобільний телефон, який він використовував для комунікації з ФСБ.

На підставі зібраних доказів суд визнав російського агента винним за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 1 ст. 263 (зберігання боєприпасів без передбаченого законом дозволу). 

Суд призначив зловмиснику довічне позбавлення волі.