На Харківщині заборонять рибалити. Заборона розпочне діяти з 1 квітня, повідомив рибоохоронний патруль.

Заборона діє через нерест:

  • у корінних водах річок – з 1 квітня до 20 травня 2023 року;
  • у придаткових водах – з 1 квітня до 30 червня 2023 року;
  • на водосховищах – з 1 квітня до 9 червня 2023 року.

Порушення заборони карається штрафом чи кримінальною відповідальністю. Розмір адмінштрафу за порушення правил рибальства становить від 34 до 680 грн.

За ст. 249 Кримінального кодексу України порушників можуть покарати більшим штрафом – від 1700 до 3400 грн. або обмеженням волі на строк до трьох років з конфіскацією рибальського приладдя та улову.

Нова заборона перетинається із забороною, яку від 24 червня 2022 року встановила Регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Комісія заборонила на водних об'єктах регіону:

  • вилов усіх водних біоресурсів шляхом аматорського, спортивного та промислового рибальства;
  • навігацію малих, моторних, прогулянкових парусних, прогулянкових, спортивних та швидкісних суден, використання водних мотоциклів та засобів розваги на воді.

Заборона діятиме до закінчення військового стану.

Громадяни, які стали свідками порушення Правил рибальства, просять повідомляти за номером цілодобової телефонної “Гарячої лінії” – 099-549-23-59.

Фахівці ДержНС також не рекомендують відвідувати береги річок: там можуть бути залишені військами РФ міни або снаряди, що не розірвалися. У Чугуївському районі рибалка підірвався на розтяжці та загинув. Загалом мінна небезпека у регіоні - дуже висока. Поки що саперам вдалося розмінувати лише 1% території, яка перебувала під окупацією чи зоною бойових дій.