Студенти Каразинського університету розповіли, що у вузі продовжується навчання російською мовою на деяких факультетах. За словами студентів, це відбувається на хімічному, філософському та навіть філологічному факультеті, причому на кафедрі... української мови та літератури.

"А як ви думаєте, на якому ще Каразинському факультеті продовжують викладати літературу країни-агресора? Ніколи не здогадаєтеся. І це незважаючи на протести студентів та їх колективний лист із особистими підписами та вимогою прибрати цей предмет із навчального процесу. Оскільки його викладання, по-перше, є нонсенсом під час війни, а, по-друге, є грубим порушенням відповідних статей Закону про освіту та Закону про захист української мови як державної, оскільки лекції читаються російською, і робиться це в самому серці україністики ХНУ імені Каразіна, на українському відділенні філологічного факультету!", - йдеться у повідомленні.

За словами жінки, яка звернулася у Facebook до активістів з відповідним відео, на якому викладач читає курс російської літератури, у відповідь на колективне звернення студентів цей курс перейменували на "Історію книги та сучасний видавничий процес".

"Але викладач продовжує читати курс саме російської літератури, саме російською та надіслав відповідний навчальний план. Анонсує і контрольні роботи. Відеодокази порушення чинного законодавства у мене є. Навчальний план теж", - наголошується в повідомленні.

У Каразінському відреагували на повідомлення в соцмережах та заявили, що Харківський національний університет займає принципову позицію щодо дотримання чинного законодавства, зокрема мови викладання в університеті та рішуче реагує на будь-які його порушення.

"В університеті створено комісію з вивчення ситуації. У разі підтвердження фактів, викладених у публікаціях у соціальних мережах, порушників буде притягнуто до суворої відповідальності за трудовим та мовним законодавством. Про результати роботи комісії університет повідомить додатково в оперативному режимі. Дякуємо громадськості за увагу до університету у ці непрості часи війни", - заявили у Каразінському.

З 16 липня цього року запроваджено адміністративну відповідальність за всі порушення мовного закону України. Як пояснив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, тепер можна штрафувати не лише окремі заклади, а й:

  • посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування;
  • керівників та працівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності;
  • інших фізичних осіб, які порушують закон.

Розмір штрафу – від 3400 до 8500 грн за перше порушення, та від 8500 до 11–900 грн – за повторне. Протягом 2021 року з території Харківської області було отримано 339 звернень щодо порушень мовного закону. Це приблизно 10% всіх звернень країною (загалом їх було 3574). За словами Тараса Креміня, більшість скарг стосувалася інтернет-магазинів та закладів сфери послуг.