Російські війська на дві третини розбили місто Барвінкове у Харківській області, пише "Суспільне".

Барвінкове – один із найстаріших населених пунктів у Харківській області, заснований ще у середині XVII століття. Знаходиться за 48 кілометрів трасою південніше Ізюму. Відстань до Харків трасою – 170 кілометрів. До війни у місті проживало близько 8 тис. осіб.

Барвінківський мер Олександр Бало розповів, що місто значно постраждало під час Ізюмської битви біля березня 2022 року. Тоді українські війська місяць обороняли Ізюм та Ізюмський район, проте місто було окуповане. Потім Барвінкове протягом семи місяців зазнавало постійних обстрілів. У місті пошкоджено до 1,5 тис. із 5 тисяч приватних житлових будинків.

Ушкодження отримали будинки суду, поліції, ліцею, міського відділу освіти. Суд частично відремонтували, встановлювали вікна, наразі ремонтують крышу. Поліцейська будівля потребує значного ремонту. Але на капітальне відновлення пошкоджених у Барвінковому будівель, каже Олександр Бало, коштів немає. Інвестори поки що гроші в місто не вкладають.

Під час обстрілу комунальна сфера продовжувала працювати. Значні перебої були лише з газом.

Після звільнення окупованих районів Харківської області у вересні-жовтні 2022 року місто поступово відновлюється. Навіть футбольна секція Барвінківської дитячо-юнацької спортивної школи відновила заняття. Тренер Олександр Одинодченко каже, зимою у приміщенні не було опалення – мережі, через які тепло йде на навчальні заклади та адмінбудинки, пошкодило під час обстрілів.

Щоб відновити опалення у ДЮСШ, дитсадку, ліцеї та будівлі творчості, у міськраді розробляють проект модульної котельні. Її встановлення коштуватиме 17 млн. грн.

Наслідки російських обстрілів

9aafba664a121e24 53ffa8e1b14b6484 b68eddb764f24bed ba4edd7a08ab85ac c8e6dd0a48150d14 d1b2ff25a25cf0cf