Головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Олександр Сирський в інтерв'ю "Укрінформу" прокоментував перспективи російського наступу на Харків.

Він наголосив, що ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій у Силах оборони не можуть, тому вживають всіх заходів для адекватного реагування на таку ймовірність. Сирський підкреслив, що українська армія має успішний досвід бойових дій на Харківщині і у разі, якщо росіяни підуть там у наступ, - їх чекає поразка.

"Нам вдалося 'прорахувати' противника та звільнити більшу частину Харківщини. Саме тоді відбувся масштабний обвал російського фронту. Якщо росіяни рушать туди знову, то Харків стане для них фатальним містом", - зазначив Сирський.

При цьому генерал наголосив, що кожна військова операція унікальна, оскільки сучасна війна – це математична задача із сотнями змінних, де кожна зі складових може мати вирішальне значення.

Сирський розповів, що на випадок активізації ворога на Харківському напрямку проводиться цілий комплекс робіт з фортифікаційного обладнання територій і позицій, встановлюється комплексна система загороджень, проводиться планування застосування українських військ на випадок активізації ворога на Харківському напрямку. Ця робота є пріоритетом і ведеться на всіх загрозливих напрямках за участі різних підрозділів та адміністрацій.

Раніше голова ХОВА Олег Синєгубов говорив, що на стратегічних напрямках Харківської області посилено зводять фортифікації. Вже будується друга лінія оборони. Перша - це ті місця, де безпосередньо перебувають військові. Третя лінія оборони в Харківській області вже зведена.

Крім того, Синєгубов прокоментував можливу евакуацію з обласного центру й наголосив, що вона можлива лише у випадку загрози окупації міста або його захоплення. Але зараз про евакуацію не йдеться.

Останніми днями у телеграм-каналах шириться російське ІПСО про начебто наступ на Харків та захват обласного центру. Це робиться для деморалізації населення.