На цвинтарі №17, що знаходиться на окружній, між екопарком та поворотом на Циркуни, неозброєним поглядом видно наслідки обстрілів: там усе ще лежать уламки мінометних снарядів та багато вирв на могилах. Цвинтар закрили: людей сюди не пускають через високу мінну небезпеку, пише "Суспільне" з посиланням на адміністрацію. Заборона стосується навіть працівників цвинтаря.

Територія цвинтаря знаходилася під постійним російським обстрілом з початку повномасштабної війни і до минулої осені, коли ЗСУ відкинули окупантів далі від Харкова. Точна кількість обстрілів та пошкоджених могил - поки що невідомо: це з'ясується, коли співробітникам цвинтаря можна буде розпочати роботу. Зараз це небезпечно: у траві можуть бути снаряди, що не розірвалися, або касетні боєприпаси.

Загальна площа 17-го цвинтаря - 125 гектарів, тут поховано понад 150 тис. людей.

Общая площадь 17-го кладбища - 125 гектаров, здесь похоронено больше 150 тыс. человек.

Традиційно перед Великоднем харків'яни та жителі області ходили на цвинтарі, щоб упорядкувати могили рідних. Тепер через війну це проблематично. Так, у Харківській області влада просить людей не ходити на цвинтарі напередодні великодніх свят. Як повідомив губернатор Олег Синєгубов, ці території можуть бути заміновані. Але похорон дозволений, його супроводжуватимуть поліцейські.