Майже 200 дітей із Харківської області незаконно вивезли до РФ. Про черговий злочин російських окупантів розповів директор держпідприємства "Український національний центр розвитку світу" Олександр Смирнов у відповіді на запит “Суспільного”.

За даними Смирнова, з 24 лютого з Харківської області на територію РФ депортовано та незаконно переміщено 179 дітей (41 дитину пізніше вдалося повернути в Україну). Дітей вивезли в Краснодарський край і в Ростовську область, але інформацію про стан їх здоров'я, місця та умови перебування РФ не надає.

В Офісі генпрокурора повідомили, що не мають точної інформації щодо загальної кількості українських дітей, вивезених до РФ. Є відомості лише про окремі категорії. Згідно з інформацією Харківської ОВА, в РФ знаходяться 60 вихованців дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей, вивезених з території Харківської області. В органах досудового розслідування перебувають 15 кримінальних проваджень із незаконної депортації 45 дітей. Інші дані, повідомили в ОПУ, не підлягають розголошенню.

Депортація, відповідно до міжнародного права, є незаконною дією. Стаття 7 Римського статуту Міжнародного кримінального суду трактує депортацію чи насильницьке переміщення населення як злочин проти людяності.