Під Куп'янськом війська РФ розстріляли колону мирних жителів. Подробиці трагедії розповів голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Черговий військовий злочин у виконанні військ РФ було скоєно 25 вересня. За даними СБУ, обстріл стався біля сірої зони на кордоні Луганської та Харківської областей. Колона рухалася між окупованим Сватовим та звільненим Куп'янськом.

1 жовтня у Харківській ОВА підтвердили інформацію про розстріл колони. У СБУ повідомили, що загинули 24 особи, серед яких 13 дітей та вагітна жінка.

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов розповів деталі трагедії: колону було розстріляно з кулемета, встановленого на БТРі. Після розстрілу окупанти підпалили машини, щоби приховати сліди злочину. Наразі проводяться експертизи, щоб встановити особи загиблих.

За даними Синєгубова, евакуацію, яка стала трагедією, організував місцевий автоперевізник. Одне місце він оцінив у 6 тисяч гривень.

“Цього перевізника, за нашими даними, розстріляли наступного дня. Це був або самосуд родичів загиблих, або росіян, оскільки та частина Куп'янська на той час ще була окупована. Істини поки що не має. Встановлюватимемо і чекатимемо рішення правоохоронних органів”, - повідомив губернатор.

СБУ збирає свідчення тих, хто вижив при тій евакуації. Зокрема, мешканка села Курилівка Куп'янського району Ольга Терещенко разом із своєю родиною намагалася виїхати на звільнену українськими військами територію. За кілька днів до розстрілу снаряд зруйнував будинок, де проживала Ольга. Сім'я вирішила залишити небезпечну зону.

"Від будинку залишився лише дах, коробка. Ми з чоловіком вирішили виїхати у бік України. Збиралася колона на 25 число. Ми з чоловіком зібрали речі, і з дитиною поїхали. Виїхали на територію Курилівки, наша машина була першою. У машину потрапив снаряд", - Розповіла свідок військового злочину співробітникам СБУ.

Під обстрілом жінка втратила чоловіка та сина.

"Дуже мене приголомшило. Коли я зібрала себе в купу, повернулася - водій був мертвим. У чоловіка була пробита рука, він був мертвим. І син теж був мертвим. Потім машина почала горіти, всі почали кричати-кричати. ​​Тільки добігла до рейок, перелізти, машина вибухнула. Обстріл йшов з лівого боку", - повідомила потерпіла.

За даними свідка, під час розстрілу колони вижили 5-7 людей.

На територіях, звільнених з окупації, фіксуються масові факти військових злочинів, скоєних російськими військами. На території Ізюму було виявлено поховання, з якого витягли останки понад 400 осіб, убитих військовими РФ. Встановлено місця тортур мирних жителів у Вовчанську, Куп'янську, Козачій Лопані, Липцях, Балаклії, Стрілчачі.