На полиці харківських магазинів могли потрапити небезпечні сосиски і сир, якщо їх виявлять, то вилучать з продажу. Про це повідомили в Держпродспоживслужбі.

В італійському сирі " Asiago Pressato" і сосисках з м'яса птиці "Wurstel" виробника Latteria sociale di bolzano vicentino; Agricola Tre valli Soc.Coop.A.R.L, які експортувалися з Італії, виявили бактерії Listeria monocytogenes. Лістерії стали причиною спалаху лістеріозу.

Лістеріоз вражає центральну нервову систему, органи розмноження, іноді протікає без симптомів. Неінвазивний лістеріоз - легка форма. Симптоми включають діарею, підвищену температуру, головний біль і міалгію (м'язові болі). Інкубаційний період короткий і триває кілька днів. Інвазивний лістеріоз - це більш важка форма. До групи з високим ризиком входять вагітні, люди з онкологією і ВІЛ, літні люди і діти грудного віку. Для цієї форми хвороби характерні важкі симптоми і навіть висока смертність (20% -30%), тому що цей лістеріоз може перейти в менінгіт.

Знаходять Listeria monocytogenes найчастіше в м'ясних напівфабрикатах, сосисках, м'яких сирах і рибі холодного копчення.

Рік тому в Харкові був великий спалах сальмонельозу. Постраждали люди, які повечеряли в ресторані "Якіторія" і "Мафія" в центрі Харкова. Тоді отруїлися 90 осіб, з них 19 дітей. За даними Держпродспоживслужби, основною причиною масового отруєння в "Якіторії" і "Мафії" стало недотримання санітарно-гігієнічного режиму на кухні. Два ресторани тимчасово закривали. А нещодавно стало відомо про постачання в Україну чіпсів, в яких знайшли алкалоїди - сполуки, здатні паралізувати нервові закінчення. Їх також вилучали з полиць магазинів.