У Валківському районному суді Харківської області відкрили провадження проти міністерства юстиції РФ і запрошують його на засідання. Позов подав мешканець Харківської області Андрій Дударенко, повідомили у пресслужбі Валківського райсуду.

Чоловік подав цивільний позов на РФ, щоб "відшкодувати збитки, завдані збройною агресією".

Суд викликав РФ в особі міністерства юстиції як відповідача на підготовче судове засідання, яке відбудеться 20 вересня у Валках.

У суді зазначили, що в разі неявки відповідача справу можуть вирішити заочно на підставі наявних даних або доказів.

У квітні Ізюмське підприємство відсудило у РФ репарації - матеріальну компенсацію за шкоду. Суд постановив стягнути суму збитків із міністерства юстиції РФ.

А в листопаді 2022-го мешканка Харківської області подала позов на РФ до Європейського суду з прав людини через зруйнований прямим попаданням снаряда будинок.

За словами юристів, звертатися до ЄСПЛ можна не лише щодо зруйнованого житла, а й щодо загибелі члена сім'ї, примусової депортації до РФ, примусового роз'єднання сім'ї, катувань, зґвалтування, насильницького зникнення членів сім'ї, обмеження свободи пересування, біженства, принизливого ставлення.

Допомогти правильно скласти пакет документів безоплатно можуть фахівці в громадських приймальнях Української Гельсінської спілки з прав людини. Адреси приймалень - тут.