У Харківській області за минулу зиму російськими ударами пошкоджено 75% енергооб'єктів, повідомив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

Це магістральні підстанції, якими управляє "Укренерго", і великі підстанції.

Багато з пошкоджених об'єктів уже відновлено, частину ще встигнуть відновити до зими. Магістральна мережа буде готова працювати без обмежень під час опалювального сезону. 

"Ми готуємо енергомережі до зимових піків споживання. І наша мета на сьогоднішній день у тому, щоб відключення великого об'єкта мережі не спричиняло обмеження споживачів", - заявив Кудрицький.

Кудрицький заявив, що енергетики готуються до найгірших сценаріїв - нових ракетних атак. Тому розробляються варіанти якнайшвидшого відновлення електропостачання.

За оцінкою Кудрицького, у підготовці енергосистеми області до зими є три ключові елементи:

  • відновлення енергооб'єктів;
  • інженерний захист енергооб'єктів;
  • розробка протоколів реагування на позаштатні ситуації.

Кудрицький не радив поки що позбуватися генераторів: краще подбати про їхній технічний стан і запастися додатковим паливом. 

З 10 жовтня 2022 року російські війська почали завдавати ракетних ударів по енергетичній системі України, зокрема й у Харкові та області. Того дня в Харкові прогриміла серія вибухів, удар було спрямовано на об'єкти енергетики. У місті тимчасово відключили світло.

Після цього протягом зими війська РФ завдавали неодноразових ударів по електорстанціях, підстанціях, лініях передач, намагаючись вивести енергосистему країни з ладу. Щоразу в Харкові, як і в інших містах країни, відбувалися відключення світла тривалістю до доби-двох. Паралельно відключали воду й опалення. Тепловикам довелося протягом зими запускати опалення вісім разів. Були введені графіки вимкнення світла з метою економії електроенергії. 

Наприкінці 2022 року "Харківобленерго" повідомляло, що ракетними ударами знищено всю генеруючу енергетику Харківської області. Електроенергію подавали з інших регіонів.