Харків'яни, які прийняли переселенців, можуть отримати гроші. компенсації видатків на комунальні послуги. Як повідомили у прес-службі мерії, це компенсація витрат на комунальні послуги.

Що потрібно зробити власникам житла:

  • не пізніше наступного дня з дня розміщення ВПО звернутися до ЦНАП за місцем розташування житла або написати на електронну адресу: Tpodjkg@gmail.com (із повідомленням про розміщення внутрішньо переміщених осіб). У разі припинення розміщенням (перебування) або зміни переліку внутрішньо переміщених осіб, власник житла цього ж дня зобов’язаний також надати повідомлення до ЦНАП або на електронну адресу: Tpodjkg@gmail.com;
  • щомісячно, не пізніше п'яти днів з дня закінчення звітного місяця, звернутися до управління соціального захисту населення за місцем розміщення житла або на електронну адресу: departamentsp2018@gmail.com (із заявою на отримання компенсації). Також в управління соцзахисту необхідно надати реквізити банківського рахунку на ім'я власника житла (заявника) (за стандартом IBAN).

Перелік необхідних документів для оформлення компенсації:

  • повідомлення (ЦНАП) і заява (управління соцзахисту);
  • паспорт громадянина України власника житла (оригінал);
  • довідка про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків власника житла (оригінал);
  • документи, що підтверджують право власності на житлове приміщення (оригінал);
  • інформація про ВПО: П.І.Б., дані паспорта або свідоцтва про народження дитини, реєстраційного номера облікової картки платника податків, адреси реєстрації, дати та номера довідки ВПО, контактний телефон.

У ЦНАП зазначили, що у разі подання повідомлення представником власника, наймачем (орендарем) житла, спадкоємцем, який прийняв спадщину, додатково подаються:

  • документ, що засвідчує особу;
  • документ, що підтверджує повноваження особи як представника власника, наймача (орендаря) житла, спадкоємця, крім випадків, коли заява подається законними представниками малолітньої дитини - батьками (усиновлювачами). 

Прийом до ЦНАП здійснюється за попередньою реєстрацією в електронній черзі через:

Грошова компенсація за надання житла переселенцям збільшена з 1 жовтня і наразі становить не 450 гривень, а 900 за кожну особу.

Також стимулюють бізнес приймати на роботу людей, які виїхали зі своїх будинків через війну. Роботодавцям уряд обіцяє компенсацію за кожного працевлаштованого переселенця - це буде частина заробітної плати. Розмір виплати - 6,5 тис. гривень за одного прийнятого на роботу співробітника.

Виплати для ВПО залишаються незмінними, це 2 тис. гривень щомісяця на дорослого та по 3 тис. гривень - на дитину.