Міністерство реінтеграції затвердило оновлений перелік громад, на основі якого внутрішньопереміщеним особам здійснюватимуть виплати. Як повідомили у Міністерстві, перелік не фіксований – він регулярно актуалізується.

До оновленого списку територіальних громад, які розташовані в районах проведення військових (бойових) дій або перебувають у тимчасовій окупації, входить 9 областей. Це територіальні громади Донецької (66), Харківської (56), Дніпропетровської (10), Луганської (37), Запорізької (59), Херсонської (48), Миколаївської (26), Сумської (20), Чернігівської (4) областей. Загалом у переліку 326 громад. Усі внутрішньо переміщені особи цих громад можуть отримати грошову допомогу від держави. Ось перелік усіх громад Харківської області, усі переселенці з яких можуть отримувати виплати ВПО. Розмір виплат – по 2000 щомісяця на дорослого та по 3000 – на дитину.

23 24 25

"Якщо ви зареєстровані в будь-якій із зазначених областей, але ваша громада відсутня у цьому переліку, рекомендуємо звернутися до своєї військової адміністрації (особисто чи через гарячу лінію) та уточнити інформацію", - розповіли в Мінреінтеграції.

Які ще виплати можуть отримати харків'яни

► Жителі Харківської області, які мешкають на нещодавно звільнених територіях, мають право на 1200 гривень допомоги від держави. Обласна влада спільно з владою громади перевіряє та затверджує списки, вони можуть доповнюватись. Самі виплати здійснює «Укрпошта».

► Харків'яни можуть отримати допомогу від ООН. Подати заявку зможуть мешканці Харкова та області - внутрішньо переміщені особи, які постраждали внаслідок військових дій, а також повернулися на постійне місце проживання (зокрема, з-за кордону) та мають певні категорії вразливостей. Не зможуть зареєструватися сім'ї, які вже отримували грошову допомогу від міжнародних організацій або якщо місячний дохід на кожного члена сім'ї перевищує 5,4 тис. грн. Прийом заявок на отримання грошової допомоги ведуть фахівці Благодійного фонду "Право на захист". Розмір допомоги становить 2220 грн на особу щомісяця. Детальна інформація про цю допомогу – у нашому матеріалі.