Близько 15% переселенців у Харківській області, які звернулися по грошову допомогу від держави, виплати ще не отримали. Як розповів "Суспільному" директор обласного департаменту соціального захисту населення Юрій Шпарага, це пов'язано з перевантаженістю бази даних та навантаженням на управління соцзахисту.

За його словами, допомога переселенцям йде з державного бюджету, дорослі громадяни одержують 2 тисячі гривень на місяць, діти — 3 тисячі, як і люди з інвалідністю.

"Як показує досвід, у тих, хто реєструється через додаток "Дія", у ряді випадків є "подвоєння", тобто людина вкотре спробувала зареєструватися і вважає, що в неї щось не так вийшло, реєструється ще раз і ми в документах бачимо "подвоєння". Потім управління змушене у ручному режимі відпрацьовувати ці дані", - розповів Шпарага.

Він додав, що якщо людина подала заяву ще у квітні, потрібно ще раз звернутися до управління, можливо, є перевантаження з обробки документів, тому що кількість внутрішньо переміщених осіб постійно збільшується, а управління працюють нештатною кількістю людей та можуть не встигати.


Увага! Читайте нас у телеграм-каналі Новини Status Quo
Там більше інформації!


Наразі департамент отримує менше звернень від переселенців щодо невчасних виплат, зазначив Шпарага.

"Це пов'язано з тим, що якісніше став працювати програмний продукт. Управління раніше були змушені вночі вводити дані, тому що була перевантажена база. Зараз ці проблеми ліквідовані. Краще працює і додаток "Дія". Приблизно 15% громадян, які звернулися за виплатами, ще їх не отримали. Думаю, до кінця місяця вийдемо в нуль: тобто всі громадяни, які подали заяви, отримають виплати або вони будуть призначені всім", - наголосив директор обласного департаменту соцзахисту.

Нагадаємо, Валківська та Краснокутська громади Харківської області з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну дали притулок найбільше людям, які через війну були змушені покинути свої будинки.