62-річному харків’янину загрожує довічне ув’язнення за допомогу армії РФ. Він передавав дані про енергосистему України колишньому колезі, який мешкає на тимчасово окупованій території Луганської області.

Чоловік працював у регіональному підрозділі "Укренерго", мав повний доступ до бази даних і передавав інформацію про роботу українських АЕС, ТЕС та ТЕЦ

Наразі підозрюваний перебуває під вартою.

Прокуратура направила до суду обвинувальний акт за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану та за попередньою змовою групою осіб. Чоловікові загрожує 15 років позбавлення волі або довічне ув'язнення з конфіскацією майна.

Минулої осені та зими росіяни масовано обстрілювали об’єкти енергетичної інфраструктури України. Удари розпочалися з вересня 2022 року. Через пошкодження енергосистема України не мгла впоратися із навантаженням.

Загалом за перший рік повномасштабного вторгнення росіяни 255 разів вдарили по об‘єктах енергетики, повідомляв Офіс Генпрокурора. 

Харків, як і інші регіони, пережив кілька блекаутів, коли на кілька годин або діб відключали світло, тепло і воду. В області пошкодили 75% енергетичних об'єктів.

Цього сезону Харків підготувався до можливих відключень світла: працюватимуть сотні магазинів, аптек і автозаправок, які оснащені генераторами. У місті готові всі "Пункти Незламності".