Росіяни спалили 20 тисяч гектарів лісу на Харківщині. За інформацією обладміністрації, весь розмір збитків встановити неможливо, оскільки ці території заміновані та перебувають у зоні бойових дій. Але попередньо влада озвучила суму в 100 млрд гривень.

За словами заступника губернатора Євгена Іванова, щоб провести ретельний огляд лісів в області, потрібне гуманітарне, широкомасштабне розмінування.

Загалом відомо про 136 пожеж у лісах регіону, 105 із них сталися через дії окупантів. Найбільшу шкоду росіяни завдали Ізюмському (там росіяни не давали рятувальникам гасити пожежі, обсрілюючи територію), Куп'янському, Вовчанському та Чугуєво-Бабчанському лісгоспам. Окрім спалених дерев там знищено практично всю протипожежну техніку й обладнання.

Загальна площа лісів Харківської області - майже 420 тис. гектарів. Потенційно небезпечних, які потрібно розмінувати - 170 тис. гектарів, наразі розміновано 616 гектарів. Під тимчасовою окупацією у Куп'янському районі залишаються понад 7 тис. гектарів лісу.

На відновлення лісів регіону знадобляться десятки років. У Гутянському лісгоспі, що у Богодухівському районі, вже вирішують цю проблему: тут посадять мільйон молодих дубів та сосен. Висадження саджанців триватиме до 30 березня. Якщо саджанці залишаться, їх передають іншим лісництвам.