На Харківщині посадять мільйон дерев. Як розповів "Суспільному" директор Гутянського лісгоспу Микола Желновач, із цього тижня у регіоні вже висаджують сосни й дуби. Гутянський лісгосп знаходиться у Богодухівському районі.

Саджанці рік вирощувалися у теплицях. Молоді дерева з'являться замість вирубаного лісу, якому було 128 років. Аналізи підтвердили, що старі дерева хворіють на кореневу губку, тому 270 кубометрів деревини пішли на санрубку. Зрубані дерева відправили людям на дрова та ЗСУ для бліндажів.

На одному гектарі за день хочуть висаджувати понад 5700 дерев. Загалом у Гутянському лісгоспі планується висадити 400 тис. сосен та 550 тис. дубів. Тут працюють 32 особи. Висадження триватиме до 30 березня. Якщо саджанці залишаться, їх передають іншим лісництвам.

Коли молоді дерева висадять, у теплицях засіють нове насіння - з них вирощуватимуть саджанці наступного року.

Як пояснив Желновач, багато лісу на Харківщині знищили росіяни (минулої осені в Ізюмському лісі була величезна пожежа, рятувальники не могли її гасити, оскільки ця територія була окупована). Ліси необхідно оновлювати, тому що від них залежить якість повітря.

У Харкові цієї весни планують висадити понад мільйон квітів. Міські клумби прикрашатимуть альтернативи, хлорофітум, ахірантес, ірізина.