У Харкові майже перестали продавати квартири. Про динаміку продажів розповів директор агентства нерухомості VALION у Харкові та голова харківського відділення Асоціації фахівців з нерухомості України (АФНУ) Андрій Правдін, пише "Стройобзор".

У березні, квітні, травні квартири практично не продавалися. Незначні порівняно з 2021 роком продажі почалися влітку. Але літо, зазначає експерт, було періодом, коли покупці були вже не готові платити ціну, що склалася на ринку до початку повномасштабного вторгнення, а більшість продавців ще не готові до нових реалій та розраховували на швидке відновлення ринку з колишніми цінами. За літні місяці було продано 5% квартир від кількості квартир, реалізованих за той же період 2021-го (падіння у 20 разів).

Ті, кого не влаштовувало зниження ціни, а в середньому у 2022 року квартири подешевшали на 40%, просто залишили ринок. Під час війни кількість квартир на ринку зменшилась у 2,5-5 разів.

Але частина власників погодилися знизити ціни. У поєднанні з успіхами ЗСУ це призвело до зростання кількості продажів у IV кварталі 2022 року. Проте, показники виявилися значно нижчими за торічні. За квартал на вторинному ринку нерухомості Харкова було продано квартир на 78% менше, ніж за аналогічний період 2021 року (кількість проданих квартир за цей час скоротилася майже в п'ять разів).

Для повноцінного оновлення ринку, за оцінкою експерта, необхідні як мінімум три фактори:

  • перемога України у війні;
  • гарантії безпеки України після закінчення бойових дій;
  • відновлення економіки Харкова.

711-FA734-DF67-478-D-9163-23-EE6-CBEB4-D1