Стало відомо, де у Харкові буде обладнано пункти обігріву. На спеціальному сайті nezlamnist.gov.ua опубліковано мапу таких пунктів; у Харкові їх зараз - близько 30. Кожен городянин може знайти найближчий до свого будинку пункт.

Окремо на карті позначені "Об'єкти з генераторами" - супермаркети, кафе, ресторани, відділення банків, заправки. На цих об'єктах буде безкоштовне тепло та можливість зарядити гаджети. Інші послуги можуть бути платними - залежить від власників.

Карта пунктів обігріву з адресами - за посиланням.

Як повідомив заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко, такі пункти обігріву вирішено назвати "Пунктами Незламності". Вони працюватимуть при адміністраціях, школах, дитячих садках, будівлях ДСНС та на АЗС. По всій країні вже обладнано понад 4 тис таких пунктів.

У кожному пункті обігріву будуть:

  • опалення та світло;
  • вода;
  • інтернет;
  • можливість зарядити гаджети;
  • місця для відпочинку;
  • аптечки.

У планах влади - обладнання пунктів систем супутникового зв'язку Starlink.

Кожен пункт зможе вміщати від 40 до 500 осіб. Час перебування в ньому - не обмежений, проте влада закликає людей пам'ятати, що тих, хто потребує тепла і світла, може бути багато, тому варто звільняти місця для інших. У пунктах мають бути чергові, які проінструктують, що робити у разі повітряної тривоги.

Місце розташування пунктів обігріву в населених пунктах на лінії фронту з міркувань безпеки публічно не розголошується. Їхні адреси можна дізнатися у місцевої влади.

Про старт роботи "Пунктів Незламності" сьогодні ввечері розповів президент Володимир Зеленський. Це новий проект підтримки українців на випадок, якщо знову будуть масовані ракетні удари з боку РФ й енергетики не зможуть оперативно подати електрику до будинків.

Зеленський підкреслив, що місцевій владі поставлено завдання розповісти людям про "Пункти Незламності". Згодом у будинках органів влади, в аптеках, магазинах, у поштових відділеннях має бути інформація про те, що робити при тривалому відключенні світла.

У Харкові з початком опалювального сезону пропрацювали питання, як можна зігрітися у разі надзвичайної ситуації з опаленням. Тиждень тому мер Харкова Ігор Терехов показав перші пункти обігріву для городян. За його словами, пункти будуть розташовані у спальних районах міста. У них є дров'яні печі та генератори. Люди зможуть тут зарядити свої мобільні телефони та приготувати гарячі напої. Таких пунктів буде понад 100 у всьому Харкові.