Влада міста та області, а також міжнародні фонди закуповують для харків'ян обігрівачі. Про це розповіли у мерії та ХОВА.

"Ми не виключаємо можливості, що обстрілами будуть пошкоджені нові підстанції, ТЕЦ та водопроводи. Я хочу, щоб ми зосередилися на поставках всього найнеобхіднішого, щоб люди нормально пережили осінь, зиму та початок весни", - сказав мер Харкова Ігор Терехов.

Так, наприклад, регіональний менеджер організації DRC – це Данська рада у справах біженців – Джуліано Персью повідомив, що вони планують надати Харкову обігрівачі, термоковдри, допомогти створити центри обігріву, нададуть фінансову допомогу на відновлювальні роботи, а харків'янам – індивідуальну психологічну підтримку. Низка організацій має намір взяти участь у заміні вікон, ремонті шкіл, наданні людям щомісячної матеріальної допомоги у розмірі 2 200 грн (протягом трьох місяців, приблизно для 5 тис. осіб, подробиць про цю ініціативу поки що немає).

До опалювального сезону готують навіть Північну Салтівку. Там до системи теплопостачання планують підключити будинки, в яких це можна зробити. За даними ХОВА, зараз житловий фонд області готовий до опалювального сезону на 89%, теплове господарство – на 80,3%, об'єкти соціальної сфери – на 64%, водопровідно-каналізаційне господарство – на 81,9%. Тривають відновлювальні роботи на постраждалих внаслідок бойових дій об'єктах. Лідери з підготовки до зими – це:

  • домогосподарства Богодухівського району – 87,2%,
  • Красноградського – 80%,
  • Харківського району – 79,9%,
  • Лозовського – 74,8%.

На деокупованих територіях ситуація з підготовкою до зими складніша. У Куп'янському, Ізюмському районах та частині Чугуївського району, де поки що відсутнє електропостачання, створюють резервний запас обладнання та палива для альтернативних джерел енергії. Голова ХОВА Олег Синєгубов закликав мешканців міста та області постаратися запасти альтернативними засобами обігріву. Щоправда, у багатоквартирному будинку встановити буржуйку, м'яко кажучи, складно, у цьому плані приватним будинкам пощастило більше. Є різноманітні способи пережити найскладніший в історії Харкова та всієї України опалювальний сезон.

SQ максимально зібрав ці способи, почитати про них можна в матеріалі за посиланням.