Харківська ТЕЦ-5 зазнала масштабних руйнувань внаслідок численних ракетних ударів російських військ. За словами директора станції Олександра Мінковича, з початку повномасштабної війни ворог дев'ять разів обстрілював теплоелектроцентраль. Внаслідок обстрілів 11 працівників отримали поранення, а збитки від руйнувань у 2023 році сягнули майже мільярда гривень, пише "Суспільне".

Проте найбільш нищівним став удар у березні 2024-го.

"Всі ці удари я бачив буквально з вікна. Спочатку бачу, як руйнується моє підприємство. Це було дуже важко", - згадує Мінкович, який очолює ТЕЦ-5 вже 15 років.

Внаслідок обстрілів пошкоджені всі три енергоблоки станції. Зруйновано саме силове обладнання, необхідне для генерації електроенергії. Директор наголошує, що без цього обладнання не обійтися.

Олександр Мінкович підкреслює, що до війни ТЕЦ-5 виробляла половину електроенергії для Харківської області і третину - для обласного центру. Відтак її відновлення до опалювального сезону 2024/2025 років є критично важливим.

"Ми мусимо підготувати обладнання до наступного опалювального сезону спільними зусиллями держави, регіону та обладміністрації. Але відновлення - це роки, тяжко сказати скільки. Хоча б основні частини машинного залу - це першочергове завдання", - констатує Мінкович.

Він також зазначив, що для запобігання новим руйнуванням необхідно посилити протиповітряний захист енергетичної інфраструктури регіону. Адже відновлювальні роботи ускладнюються тим, що значну частину обладнання доведеться імпортувати з Європи.

22 березня російські війська завдали удару по енергетичній інфраструктурі Харкова в спробі повністю її знищити. Через це Харків втратив основні потужності генерування теплової та електричної енергії. Живлення міста здійснюється з інших регіонів.

Як Харків зможе пройти опалювальний сезон після руйнування ТЕЦ-5, наразі вирішують відповідальні структури та влада. Зокрема, експерт з енергетики Станіслав Ігнатьєв вважає, що треба відходити від централізованого теплопостачання. Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко припускає, що газотурбінні та газопоршневі установки можуть замінити в ТЕЦ у місті. Також про газотурбінні електростанції, когенераційні установки та інше обладнання для розвитку альтернативної генерації електроенергії говорив і віцепрем’єр-міністр з відновлення України - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

У свою чергу мер міста Ігор Терехов зазначив, що на сьогодні влада міста має план того, що треба робити, щоб пройти наступний сезон опалення.