У харківському транспорті різко скоротився пасажиропотік. У міськраді повідомили, що у 2022 році всі види громадського транспорту перевезли близько 113 млн. пасажирів. Це на 58% менше, ніж торік.

За видами транспорту потоки розподілилися так:

  • автобуси – 13,8 млн осіб;
  • наземний електротранспорт (трамвай, тролейбус) – 46,1 млн осіб;
  • метро – 52,9 млн осіб.

Для порівняння, 2021 року харківські транспортники перевезли 271,3 млн осіб. Найбільше скоротилася кількість поїздок у метро. У середньому харківська підземка перевозила 140 млн. осіб на рік. 2022-го потік пасажирів впав майже втричі.

Скорочення кількості пасажирів пов'язане з тимчасовим переїздом частини городян до інших регіонів країни та за кордон.

За даними харківського губернатора Олега Синегубова, у перші місяці після початку повномасштабного вторгнення РФ населення Харкова скоротилося до 200-300 тисяч. Після звільнення області в ході Харківської наступальної операції обстріл міста зі ствольної та реактивної артилерії припинився. Люди почали повертатись. На початку року, повідомив губернатор, населення міста зросло до 1,1 млн людей. До війни в обласному центрі проживало понад 1,4 млн. жителів.

Після початку повномасштабної агресії роботу громадського транспорту було припинено. Метро відкрилося 24 травня після трьох місяців простою. Поступово відновлюються автобусні, трамвайні та тролейбусні маршрути.

Усі пасажирські перевезення здійснюються безкоштовно.