З'явилася пам'ятна медаль "Місто героїв - Харків". Її сьогодні, 21 листопада, презентував Нацбанк.

За словами голови НБУ Андрія Пишного, з першої години повномасштабної війни Харків прийняв на себе один із найжорстокіших ударів і гідно тримає його. І якщо у квітні місто було схоже на пораненого бійця, то сьогодні воно впевнено стоїть на ногах.

"Місто живе, незважаючи на те, що удари та обстріли не припиняються, і у нас попереду, напевно, одна з найдраматичніших зим, які будь-коли переживала Україна. Немає жодних сумнівів у тому, що Харків встоїть. Сила Харкова у харків'янах, а сила харків'ян - у гідності та свободі. Сьогодні, у День Гідності та Свободи, ми саме там, де маємо бути. І я хочу віддати вам належне і сказати спасибі за ці дев'ять місяців, за вашу гідність, прагнення до свободи", - зазначив Пишний.

На медалі викарбувано два образи міста: квітучого довоєнного та понівеченого війною. Це - символічні нагадування про героїзм харків'ян.

Сьогодні медаль "Харків - місто героїв" була вручена меру Харкова Ігорю Терехову.

Терехов наголосив, що отримана нагорода - заслуга всіх містян.

"Я вдячний усім харків'янам, усім нашим героям - вчителям, лікарям, працівникам комунальних служб, волонтерам, усім, хто зараз, як єдина дружна родина, відстоює свій рідний Харків та всю Україну", - зазначив Терехов.

6 березня президент України Володимир Зеленський підписав указ про присвоєння Харкову звання "Місто-герой України" за подвиг, масовий героїзм та стійкість під час відсічі збройної агресії Російської Федерації проти України.

"Міста-геромі України" того ж дня так само стали:

  • Волноваха;
  • Гостомель;
  • Маріуполь;
  • Херсон;
  • Чернігів.

Національний банк України заснував серію пам'ятних медалей, присвячених містам та їхнім мужнім мешканцям та захисникам, які виявили героїзм та стійкість під час відсічі збройної агресії РФ проти України. Першою презентували медаль "Херсон - місто героїв".

У серії заплановано випуск медалей, присвячених Маріуполю, розстріляній Київщині (Бучі, Гостомелю, Ірпеню) та іншим.

Усі медалі виготовлені із нейзильберу тиражем до 100 тис. штук кожна.