В Ізюмському районі горів храм. Про це повідомили у ДСНС.

20 листопада о 12:26 надійшло повідомлення про пожежу на Центральній вулиці у с. Андріївка Ізюмського району. Як виявилося, у Храмі Різдва Пресвятої Богородиці горів дах на площі 80 кв. метрів. Пожежу гасили 18 рятувальників, її причина встановлюється. Ніхто не постраждав.

Відомо, що обстрілів села цього дня не було, але за час окупації Харківської області від російських обстрілів постраждали десятки культових споруд: це православні храми, будівлі римо-католицької церкви, споруди іудаїзму та ісламу. Війська РФ не робили винятку для жодних об'єктів. Цільове призначення будівель – школа, дитсадок, лікарня, храм – не рятувало від обстрілів.

У вересні окупанти перед втечею з Руських Тишків спалили місцевий храм. Спочатку росіяни пограбували храм. Двері були зламані, цінні богослужбові речі та ікони зникли. А перед втечею із села вони перетворили храм на попелище. Громада села та благодійники мають намір відбудувати культову споруду після закінчення війни. А в селі Курилівка Куп'янського району було знищено Іоанно-Богословську церкву – одну з найстаріших церков Слобожанщини.

При тому, що окупанти не робили різниці між церквами ПЦУ та УПЦ, обстрілюючи все поспіль, у Києво-Печерській Лаврі нещодавно стався скандал – з'явилося відео, на якому під час богослужіння лунали російські пропагандистські тези. Відео швидко поширилося соцмережами, і СБУ вже відкрила кримінальне провадження. Слідство здійснюється за ч.1 ст. 436-2 Кримінального кодексу України – виправдання, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників.

Раніше глава СБУ Василь Малюк заявив, що інцидент не залишиться без реакції.

"Ті, хто в умовах повномасштабної війни, яку розв'язала Росія проти України, чекає на "пробудження матінки-русі", повинні розуміти, що це шкодить безпеці та інтересам України та наших громадян. І ми не допустимо таких проявів", - заявив керівник СБУ.