У с. Курилівка Куп'янського району Харківської області знищено Іоанно-Богословську церкву. Про зруйнований храм написав на своїй сторінці у Facebook фотограф Іван Пономаренко.

"Повністю знищена Іоанно-Богословська церква біля Куп'янську-Узлового. Їй було понад 200 років. Одна із найстаріших дерев'яних церков Слобожанщини", - повідомив Пономаренко.

Іоанно-Богословський храм за свою історію двічі переїжджав з місця на місце: історики припускають, що його було перенесено з Куп'янська в слободу Петропавлівка приблизно 1822 року, а Курилівку - 1872-го. Цю церкву збудували з дубових колод, без жодного цвяха. На початку Другої світової війни тут була солдатська їдальня, а 1944 року церкву передали у користування місцевим парафіянам.

Через те, що храм досить старий, його планували згодом закрити та переробити до музею, а в селі збудувати нову церкву.

Так виглядала Іоанно-Богословська церква до війни

Храми на Харківщині неодноразово потрапляли під обстріл окупантів. Це особливо примітно через те, що росіяни вирушають на війну з "церковного благословення": у соцмережах та ЗМІ неодноразово публікували відео таких "благословень".

Нещодавно у зведенні ДСНС повідомлялося, що в Харківській області після російських обстрілів горіла церковна школа. Про постраждалих інформації немає.

А в Російських Тишках перед втечею росіяни спалили православний храм святого архістратига Божого Михаїла. На початку окупації храм пограбували - звідти зникли ікони та цінні богослужбові речі, але сама церква вціліла. Однак у вересні не стало її. Громада села та благодійники мають намір храм церкву після війни.