У Харкові, незважаючи на постійну загрозу російських обстрілів, продовжують працювати ринки, супермаркети, торгові центри. За даними Харківської міської ради, у місті повністю або частково відновили роботу усі мережі супермаркетів та 64% аптек.

Продуктові магазини

На даний момент відновили роботу:

  • Посад (145 об'єктів),
  • Кулиничі (137 об'єктів),
  • Салтівський м'ясокомбінат (74 об'єкти).

Працюють усі супермаркети мережі Рост, Чудо маркет, Десяточка, а також 13 із 14 супермаркетів Клас, 9 із 13 супермаркетів Сільпо, 53 із 66 АТБ, 6 із 13 супермаркетів Баскет.

"З нашої мережі постраждав один супермаркет на Північній Салтівці, зараз ми відновлюємо його і готуємо до відкриття. У 13 ТЦ, що працюють, відновили роботу 90% орендарів. Щомісяця спостерігається приріст покупців", - розповів RAU директор департаменту оренди мережі "Клас" Тетяна Кайнова.

"Барабашово"

Після травневої пожежі від "прильоту" на ринку постраждали близько 15% площі, пише Українська рада торгових центрів. Наразі там відновили роботу понад третину підприємців. В адміністрації зазначили, що з кожним днем ​​роботу на своїх об'єктах відновлює дедалі більше підприємців. У серпні стало відомо, що "Барабашово" реконструюють.

Ресторани

У Харкові працюють ресторани Япошка, Маранелло, Париж, Навруз, Пробка та інші.

Аптеки та зоотовари

На даний момент у місті відкрито понад 255 (64%) аптек таких мереж, як Копійка, 911, АНЦ, Шара, Славутич, Класна аптека, Льода, КП Муніципальна аптека і т. д. Працюють ветеринарні клініки Лідер, Довіра, Кузя, Білий клик, Друг та інші, а також зоомагазини Шиншилка, Master Zoo, Зооточка, EuroZoo, Vetastar і т.д.

Непродовольчі магазини та техніка

Зараз у Харкові працюють 47 магазинів мережі EVA та 25 магазинів мережі Prostor, а також шість супермаркетів Comfy, три магазини Фокстрот та один Епіцентр.

"По Харкову у нас працюють два магазини: у ТРЦ Nikolsky та ТЦ Україна. Ще один магазин на Олексіївці функціонує як точка видачі інтернет-замовлень. До війни у ​​нас було вісім магазинів, але у зв'язку з обстрілами ми були змушені скоротити їх кількість, в тому числі у двох точках: по вул. Вернадського та ТРЦ Караван, де було пряме влучення", – розповів директор з розвитку мережі Фокстрот Василь Шургот.

Якщо ситуація у місті стабілізується, у мережі планується відновити частину магазинів та розпочати реконструкцію. В інших прифронтових містах роботу практично по всіх торгових точках відновили.

ТРЦ

З початку військових дій було пошкоджено шість великих торгових об'єктів, три з них відновили свою роботу. Так, ТРЦ Nikolsky потрапив під удар на початку березня, але вже у червні відкрив мінус перший поверх. У середині вересня після відновлювальних робіт для відвідувачів відкрився перший та другий поверх ТРЦ Nikolsky, а в середині жовтня планується відкриття третього поверху.

"Відвідувачі часто запитують, коли відкриються магазини одягу, адже потрібно готуватися до зими. А найбільший попит мають ювелірні товари та побутова техніка. Також деякі орендарі відзначають, що змінилася поведінка покупців: люди легше розлучаються з грошима і обирають максимально якісний товар", – розповіла молл-менджер ТРЦ Nikolsky Аліна Ярова.

Щовихідних на паркінгу ТРЦ проводять кінопокази, збираючи сотні людей.

Торгово-розважальний центр Дафі внаслідок обстрілу в березні та квітні 2022 року зазнав руйнувань. Постраждала територія кінотеатру Multiplex, частково зруйновано покрівлю над гіпермаркетом та льодовою ареною Айс Холл, зруйновано частину вітрин та завдано шкоди обробці та комунікаціям усередині торгового центру. У червні ТРЦ Дафі частково відновив свою роботу, щодня його відвідує від 1200 до 1600 жителів Салтівки. Поки що в Дафі працюють магазини товарів гострої необхідності: гіпермаркет, аптека та магазин взуття.

Як розповів RAU генеральний директор мережі ТРЦ Дафі Ігор Скляренко, поновлення роботи ТРЦ у Харкові було складним рішенням для керуючої компанії.

"Ми постійно отримували запити від мешканців Салтівки на відкриття гіпермаркету Fozzy. Після переговорів із ритейлером відновили 400 кв. м покрівлі над гіпермаркетом. Також організували повідомлення відвідувачів про початок повітряної тривоги", - сказав Скляренко.

ТРЦ "Французький бульвар" також пошкодили окупанти - у липні його обстріляли з артилерії, пробивши дах будівлі. Проте невдовзі після демонтажу пошкодженої частини даху торговельний центр знову відкрився для відвідувачів. Нині у ТРЦ працюють близько половини орендарів.