Росіяни поширюють фейк про захоплення села Синьківка в Харківській області, заявили в Центрі протидії дезінформації.

Село розташоване за п'ять кілометрів на північний схід від Куп'янська.  До війни тут проживали близько 400 осіб.

Недостовірну інформацію поширюють проросійські телеграм-канали з посиланням на Віталія Ганчева - колишнього українського міліціонера, який з 2014 року обіймав незаконні посади в "ЛНР", а з 2022 року - посаду голови окупаційної адміністрації Харківської області. Фейк супроводжується кадрами нібито із Синьківки. Насправді це старі фото, зроблені в районі Сєвєродонецька.

За даними Центру, на напрямку Вільшана-Синьківка російські підрозділи зупинені, їхні спроби наступати виявилися безуспішними.

За останній місяць бої на Куп'янському напрямку помітно активізувалися. У середині липня речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий заявляв, що російське командування зібрало тут значні сили: більше ніж 100 тис. військових, більше ніж 900 танків, приблизно тисячу артсистем і РСЗВ.

Війська РФ роблять регулярні спроби організувати наступ, зокрема і в районі Синьківки. Але українські сили оборони відбивають усі атаки. 

У середині серпня голова Куп'янської районної військової адміністрації Андрій Канашевич повідомляв, що бої тривають за 8-9 кілометрів від Куп'янська. Тоді ж Череватий заявляв, що ЗСУ перекинули підкріплення на Куп'янський напрямок. Однак РФ не полишає плани наступати саме на сході Харківської області. Заступник міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що командування РФ стягує на цю ділянку фронту резерви.