Російські війська готуються до штурмів на Куп'янському напрямку. Начальник прес-служби Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш в ефірі 24 каналу повідомив, що на Куп'янсько-Лиманському напрямку росіяни продовжують перегрупування і створюють нові штурмові загони.

Українська розвідка бачить ці приготування. ЗСУ зводять захисні споруди та встановлюють мінні поля.

За минулий тиждень на цьому напрямку Генштаб майже не фіксував штурмів. Артилерію росіяни застосовують вибірково, що може свідчити про проблеми зі снарядами.

Але, за даними Євлаша, на Куп'янсько-Лиманському напрямку, як і раніше, перебувають великі сили військ РФ - 110 тисяч російських військових. Сюди входять і бойові підрозділи, і тилові.

"Це не означає, що всі 110 тисяч стоять на передовій зі зброєю в руках і змінюють один одного. Це зовсім не так", - заявив Ілля Євлаш.

Про те, що активність російських військ різко знизилася, повідомив і голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов. 

"На лінії фронту бачимо, що армія РФ проводить ротації військ і підготовку до штурмових дій, намагається наступати, однак жодних успіхів на цьому напрямку вона не має", - сказав Синєгубов.

Він спрогнозував, що найближчим часом армія РФ може відновити спроби наступу.

Тривають щоденні обстріли населених пунктів Куп'янського району. 19 вересня російська ракета вбила в Куп'янську одразу 8 осіб - шістьох чоловіків і двох жінок.

Синєгубов заявив, що з населених пунктів Куп'янщини, поруч із якими ведуться активні бойові дії, планують евакуювати максимальну кількість людей. Однак евакуація ускладнюється через те, що самі жителі не бажають залишати свої будинки.

"Куп'янська громада - це 10 тисяч осіб. Було б дуже добре, якби всі виїхали з Куп'янська. Ми б убезпечили людей від обстрілів, але люди не хочуть виїжджати зі своїх будинків", - розповів голова обладміністрації.