Мешканцям деокупованих територій Харківської області пропонують виїхати. Про це повідомила міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

"Національна поліція, яка здійснює подомовий обхід і верифікацію наших мешканців, буде кожному з них пропонувати евакуацію. У випадку, якщо люди погоджуються, є спеціальні форми. Коли нам будуть подавати ці форми, ми разом маємо створений штаб евакуаційний, буквально два дні тому він запрацював", - сказала Верещук.

"Ми разом з волонтерами, разом з поліцією, а також з місцевою владою, яка є на місцях, складатимемо списки, буде найближчим часом зроблено чат-бот. Я знаю, що є волонтерський чат-бот, туди люди записуються, і ми організуємо евакуацію так, як вона організована, до прикладу, на Донеччині", - пояснила вона.

Причин для евакуації - кілька. Це розбита інфраструктура, мінування населених пунктів, відомі кілька випадків, коли люди підривалися і на вулицях, і у власних автомобілях. Також влада не виключає обстрілу з боку Росії. У таких випадках місцевим жителям необхідно убезпечити себе, погодившись переїхати на спокійніші території.

За інформацією замміністра оборони України Ганни Маляр, у Харківській області з окупації звільнено понад 300 населених пунктів, у яких проживає 150 тисяч людей.

При цьому, евакуацію пропонують не лише деокупованим територіям, а й іншим. Так, мешканцям Богодухівського району Харківської області пропонують переїхати на зиму до Житомирської області. Причину озвучили у місцевій міськраді, це можливі перебої у роботі критичної інфраструктури громади.