Шахрайка з Харкова виманила в інтернет-знайомого зі США 13 тисяч доларів. Відбудеться суд, повідомили в прокуратурі.

У жовтні 2020 року обвинувачена познайомилася в інтернеті з чоловіком, який живе у США. Жінка розповіла йому, що налаштована на серйозні стосунки.

Шахрайка видавала себе за іншу людину і брехала про себе. Так, жінка надіслала чоловікові фото свого паспорта, але перед цим відредагувала його, зменшивши свій вік і замінивши своє фото на фото однієї з українських блогерок.

Використовуючи психологічні прийоми та емоційні маніпуляції, жінка втрелася до чоловіка в довіру. 

Під різними надуманими приводами шахрайка виманювала у потерпілого гроші: вона розповідала історії про те, що її мати нібито терміново потребує грошей на лікування, про те, що їй потрібні гроші на оренду квартири, оформлення документів, купівлю квитків. 

Приблизно за півроку обвинувачена встигла виманити в американця майже 13 тисяч доларів. 

Салтівська окружна прокуратура Харкова направила до суду обвинувальний акт щодо 45-річної жінки за фактом шахрайства (ч. 3 ст. 190 КК України). Справу розглядатимуть у Московському районному суді Харкова. 

Обвинуваченій загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.

Як уберегтися від шахраїв під час інтернет-знайомств?

Під час інтернет-знайомств є ризик зустріти шахраїв. Фахівці розробили кілька рекомендацій, які допоможуть не попастися на вудку:

  • не давайте занадто багато особистої інформації на ранніх етапах знайомства, не давайте адреси, номери телефонів і номери банківських карт;
  • використовуйте зворотний пошук зображень, щоб перевірити, чи не були фотографії, надані вам, скачані з інтернету;
  • не відправляйте гроші незнайомим людям через перекази, електронні гаманці або іншими способами;
  • якщо стосунки розвиваються і ви почуваєтеся комфортно, запропонуйте відеодзвінок через безпечні платформи або особисту зустріч - це допоможе вам краще пізнати співрозмовника;
  • якщо щось здається занадто хорошим, щоб бути правдою, - це привід насторожитися;
  • реєструйтеся на перевірених і відомих платформах для знайомств, які пропонують додаткові заходи безпеки та перевірку профілів.