Шахраї з Харкова створили фальшивий OLX. Начальник Слідчого управління ГУНП у Харківській області Сергій Болвінов повідомив, що поліція провела обшуки у організованої групи ОЛХ-шахраїв, які дурили покупців в інтернеті.

Група фішерів діяла на території Харкова та інших міст. Їхніми жертвами ставали користувачі популярного майданчика OLX. Людям вони надавали посилання на сторінку підробленого сайту, назва та інтерфейс якого ідентичні до цього сайту OLX.

Довірливі користувачі переходили за посиланням та вводили в електронну форму дані своїх банківських карток. Після цього шахраї переказували кошти з картки жертви на підконтрольні їм рахунки та електронні гаманці.

Поліцейські встановили всіх учасників групи та вилучили необхідні докази, що підтверджують скоєння злочинів. Підозрювані перебували у різних частинах України – Харкові, Одесі, Дніпрі, Києві, Черкасах, Івано-Франківську та інших областях.

П'ятим особам вже повідомили про підозру за ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство вчинено організованою групою). Їм загрожує від п'яти до п'ятнадцяти років із конфіскацією майна.

Фішинг – це вид шахрайства, при якому зловмисники копіюють сайти популярних служб доставки, банків або марктеплейсів, щоб отримати у неуважних користувачів дані їхніх банківських карток та викрасти у них гроші.

Термін "фішинг" походить від англійського слова fishing (рибалка), тому що зловмисники розраховують, що жертва попадеться на їхню вудку.

Основний метод фішингу - це відправка електронних листів, які виглядають так, ніби вони відправлені від відомих компаній, банків, соціальних мереж чи інших організацій, з якими користувач зазвичай взаємодіє. У цих листах можуть бути підроблені логотипи, офіційні заголовки та текст, створені таким чином, щоб користувач був схильний відкрити лист і ввести свої особисті дані на підробленому сайті.

Фішинг може здійснюватися через інші комунікаційні канали, такі як повідомлення в соціальних мережах, SMS або месенджери. Фішинг може бути пов'язаний з маскуванням шкідливих програм або посилань на шкідливі веб-сайти.