У Харкові знайшли осередок "компартії більшовиків". Комуністична підпілля виявила Служба безпеки України.

У СБУ повідомили, що так звані центри “комуністичної партії Радянського Союзу” були створені за завданням російської ФСБ у Харківській, Львівській, Дніпропетровській, Запорізькій, Вінницькій, Чернігівській областях та Києві. Таким чином, противник створював на території України розвідувальну мережу.

В організації було понад 45 осіб, які використовували власні будинки для конспіративних зустрічей та планування підривних заходів.

Члени незаконної організації мали закликати до масової підтримки російських військ і створити “комендатуру” для збору розвідданих та підготовки диверсій. Члени “КПРС” вели агітацію серед місцевих жителів, у тому числі колишніх та діючих військових, які розпочинали службу за часів СРСР.

Організацію очолює Юрій Щипков, який знаходиться в Москві – керівник “Центрального комітету більшовиків”. Він надсилав підшефним вказівки через анонімний телеграм-канал.

Під час обшуків за місцями проживання підозрюваних правоохоронці виявили:

  • російські паспорти;
  • незареєстровану зброю та боєприпаси;
  • мобільні телефони з доказами листування з російським куратором;
  • прокремлівські агітаційні матеріали.

Один із організаторів підпілля повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України.

photo-2023-03-20-10-01-19

З 2014 року в Україні розпочалася тотальна декомунізація. У 2015-му було прийнято закон "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки". Проводилося масове перейменування населених пунктів, вулиць та площ, назви яких пов'язані з комуністичною партією.

2015 року Окружний адміністративний суд Києва заборонив діяльність Комуністичної партії України. Проте з чинності рішення набуло лише травні 2022 року після того, як завершився розгляд апеляцій.

За статтею 436-1 Кримінального кодексу України виготовлення, розповсюдження комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів карається позбавленням волі на строк до 10 років.