У перший день війни начальник облуправління СБУ намагався захопити владу у Харкові. Про це губернатор Харківської області Олег Синєгубов розповів в інтерв'ю "Суспільному".

За його словами, за день до вторгнення, 23 лютого, він ухвалював управлінські рішення за наказом військового керівництва. Тоді було створено штаб оборони Харкова та області. Увечері 23 лютого надійшла вказівка ​​закрити аеропорт "Харків": була інформація про можливу висадку десанту.

Близько 5 години ранку 24 лютого Синегубов зателефонував тодішньому голові СБУ Харківської області Роману Дудіну і запитав: "Що, таки так?" Дудін відповів: "Так. Іде вторгнення".

О шостій ранку в будівлі ХОДА на площі Свободи зібралися губернатор, мер та їхні заступники. Близько 8-ї ранку відбувся перший селектор з Офісом президента. Синегубов розповів, що було багато нагальних питань, головне з яких - евакуація. Крім того, потрібно було координувати будівництво укріплень й блокпостів. Місто та область вже були під обстрілами та авіаударами.

За словами Синєгубова, близько 10-ї ранку йому зателефонував Дудін і попросив оглянути губернаторський кабінет: нібито є інформація, що там побували російські диверсанти. Губернатор попросив свою помічницю впустити силовиків до кабінету, щоб вони його перевірили. За п'ять хвилин у Мережі з'явилося фото порожнього кабінету.

"Тобто, вони що зробили? Вони вимкнули світло у кабінеті, прибрали стіл. Сфотографували пустий кабінет, пустий стіл, і виклали це у соцмережі. Моя помічниця зайшла до кабінету, спитала у працівників Служби, що вони роблять. Вони прямо відповіли - у нас такий наказ", - розповів Синєгубов.

Він піднявся разом із Тереховим до свого кабінету, але СБУ та спецпідрозділ "Альфа" вивели їх звідти. До запланованого опівдні селектора з Офісом президента залишалося 15 хвилин.

Синєгубов дзвонив Дудіну, але той не відповів.

Про те, що сталося, губернатор повідомив тодішнього генпрокурора Ірину Венедиктову та секретаря Ради нацбезпеки та оборони Олексія Данилова. Після цього відбулася нарада з ОП, і СБУ було наказано залишити будівлю адміністрації.

На запитання, чи такі дії СБУ були просто неправильним рішенням Дудіна або їх спеціально спланували, Синегубов відповів, що це однозначно були сплановані дії.

"Це була спеціальна провокація, щоб захопити владу у Харкові й у області, оскільки я знаю, що він віддавав накази ще щодо Харківської міської ради, але там у виконавців цих наказів виявився розум, заздалегідь не виконувати злочинних наказів", - заявив Синєгубов.

Також Синєгубов повідомив, що надвечір 24 ​​лютого Дудіна вже не було ні в місті, ні в області.

Будівлю адміністрації після ранкового НП охороняли Нацгвардія й "Альфа". Увечері з'ясувалося, що охорони у будівлі немає взагалі. Синегубов зазначив, що "зі здивуванням для себе дізнався, що ми самі". Тоді він зателефонував керівнику облуправління Нацполіції Володимиру Тимошку і попросив двох-трьох поліцейських, щоб "якщо щось у нас буде починатися, щоб ми були поінформовані, бо ми повним складом перебуваємо в адміністративній будівлі, а це стратегічний об’єкт".

Офіс президента знав ситуацію з Дудіним з 24 лютого, але голову СБУ усунули з посади у травні. За словами губернатора, це пов'язано із проведенням досудового розслідування.

Синегубов зазначив, що питання про те, чи є Роман Дудін російським агентом, має з'ясувати суд. Губернатор переконаний, що "слід там все ж є. Не може людина такого рівня, відповідальна за такий напрямок - приймати такі рішення".