На початку війни керівництво харківського СБУ покинуло будівлю облуправління відомства, залишивши там зброю. Про організацію оборони будівель Служби безпеки України та Головного управління Нацоліції на вулиці Жен-Мироносиць у Харкові розповів начальник облуправління Нацполіції Володимир Тимошко в інтерв'ю "МедіаПорту".

Будівля Служби безпеки примикає до будівлі поліції: подвір'я розділене лише бетонною стіною. Тому оборона однієї з будівель без оборони іншої, за оцінкою Тимошка, була неможлива і безглузда.

24 лютого у будівлі обласного поліцейського управління розмістився підрозділ спецназу "Схід". Близько 15:00, розповів Тимошко, йому зателефонували з СБУ і повідомили, що співробітники служби начебто отримали наказ вийти з міста.

Для уточнення ситуації Тимошко зв'язався із тодішнім керівником харківського управління СБУ Романом Дудіним. Дудін повідомив, що він на місці. Тимошко запропонував два варіанти: або керівництво обласного СБУ у разі виходу з будівлі залишає для його охорони спецпідрозділ “Альфа”, або повідомляє про відхід поліції, і та візьме під охорону обидві будівлі. У результаті, за словами Тимошка, працівники СБУ залишили свої приміщення без охорони, тому оборону довелося займати силами поліцейських.

Він описує ті події так. 25 лютого поліцейський спецназ супроводив губернатора Олега Синегубова до кабінету начальника поліції, де за фактом було створено один із пунктів управління опором. У кабінеті зібралися заступники Тимошка та деякі керівники поліцейських підрозділів. Телефоном Тимошко зв'язався з Дудіним, і той заявив, що покинув будівлю СБУ.

За даними Тимошка, у приміщеннях СБУ знаходилася велика кількість зброї та боєприпасів: автомати, ручні гранатомети, патрони, гранати. Частину зброї забрали співробітники СБУ, які прийшли за нею, ще частину було знищено під час ракетних ударів 2 березня. Тоді до комплексу будівель СБУ та поліції прилетіли дві ракети. Загинули співробітники поліції та інших служб. Чотири дні бійці ДСНС не могли винести тіла, бо детонував боєкомплект.

1 березня, повідомив Тимошко, працівники СБУ повернулися і поліцейські передали їм охорону приміщень. Також Тимошко розповів, що після початку вторгнення побачив Дудіна лише 8 березня на нараді Штабу оборони.

Роман Дудін залишався на посаді керівника Харківського управління СБУ до 30 травня 2022 року. Президент Володимир Зеленський, коментуючи звільнення, заявив, що Дудін "не працював на захист міста з перших днів повномасштабної війни, а думав тільки про себе особисто". Сам Дудін в інтерв'ю “Радіо Свобода” назвав звільнення “виключно політичним рішенням”.

11 вересня 2022 року ГБР та СБУ затримали Дудіна та висунули йому підозру у державній зраді.

Від оцінок діяльності Дудіна Володимир Тимошко утримується, говорячи, що остаточні висновки може зробити лише суд.

Виконувач обов'язків голови СБУ Василь Малюк повідомляв, що 25 лютого Роман Дудін поїхав з Харкова до Києва, “найгарячішого моменту залишивши особовий склад фактично без керівника”, і повернувся назад 2 березня.

За розповідями губернатора Синегубова, Дудін у перший день повномасштабного вторгнення намагався захопити владу у Харкові. Губернатор повідомив, що близько 10-ї ранку 24 лютого йому зателефонував Дудін і попросив оглянути губернаторський кабінет: нібито є інформація, що там побували російські диверсанти. Губернатор попросив свою помічницю впустити силовиків до кабінету. За п'ять хвилин у Мережі з'явилося фото порожнього кабінету. За версією Синегубова, працівники СБУ прибрали стіл, сфотографували порожній кабінет та відправили знімок до інтернету. На запитання секретаря відповіли, що мають відповідний наказ. Далі співробітники СБУ та спецпідрозділу "Альфа" не допускали Синєгубова до кабінету. Про те, що сталося, губернатор повідомив генпрокурора (тепер - колишнього) Ірину Венедиктову та секретаря РНБО Олексія Данилова. Після цього СБУ наказали залишити будівлю адміністрації.

За оцінками Синегубова, було організовано спеціальну провокацію з метою захоплення влади у Харкові та Харківській області та усунення керівництва області та міста від виконання своїх обов'язків.