Коли у будинках Харкова увімкнуть опалення, розповів директор Департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Харківської обласної військової адміністрації Сергій Магдисюк.

За його словами, житлові будинки у місті почнуть опалювати з наступного тижня, 24 жовтня, вже тривають підготовчі роботи. Сьогодні тепло вже подається лікарні та пологові будинки.

"Лікарні, які хочуть, щоб їм надали послугу тепла, письмово звертаються до постачальника, які на місці працюють, та їх підключать", - пояснив Магдисюк.

При цьому, щоб уникнути аварійних ситуацій, комунальники попросили харків'ян самостійно не вмикати опалення.

Питання з опаленням вирішується також і в області. За інформацією чиновника, продовжується відновлення комунікацій на звільнених територіях.

"У Балаклію вже подаються газ, світло і вода. В Ізюмі - світло є, газ почали подавати, розбираємося з теплом. У Липцях та Козачій Лопані відновлюється енергопостачання", - зазначив директор департаменту.

Чугуїв планують опалювати повністю. Там навіть запаслися буржуйками, котрі закупили за гроші з місцевого бюджету.

"У Куп'янську на цей час світло подається. Близько 1400 абонентів з 9000 підключені. З теплом ситуація гірша. Наприклад, у Ковшарівці, котельні, що бігали, зняв усі насоси і все, що можна було зняти. Основна проблема в тому, що всім потрібні кошти . Чекаємо на субвенції з держбюджету", - розповів Магдисюк.

А от газопостачання частини Вовчанська залежить від російського газопроводу, будь-якої миті росіяни можуть відключити газ. Але у місті є котельні, які працюють на альтернативних видах палива, якщо раптом газ відключать, соціальні установи та 40 житлових будинків будуть із теплом.

Не виключено, що Росія продовжить удари по підстанціям, теплоелектроцентралям та тепловим електростанціям регіонів. У такому разі на нас чекають аварійні відключення і тепла, і світла. Тому харківська влада не виключає евакуацій районів чи житлових будинків, в яких не можна буде швидко відновити теплоподачу.

Як підготуватися до відключення світла, води, газу та зв'язку, можна дізнатися з матеріалу SQ за посиланням.